
Als je zwanger bent, bestaat er een grote kans dat je sneller moe bent dan normaal. Vermoeidheid komt veel voor tijdens een zwangerschap, vooral de eerste 12 weken. Je lichaam stelt alles in werking om de ontwikkeling van je baby zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
6 tips tegen vermoeidheid als je zwanger bent
Meestal is de ergste vermoeidheid na drie maanden over: in het tweede semester van je zwangerschap heeft je lichaam zich grotendeels aangepast aan alle veranderingen. Veel vrouwen voelen zich dan weer een stuk energieker.
- Pas je leefpatroon aan naar je zwangerschap. Geef toe aan je vermoeidheid.
- Probeer korte rustmomenten te pakken.
- Ga op tijd naar bed.
- Creëer een avondritueel.
- Gebruik kussentjes om je zware buik te ondersteunen of koop alvast een voedingskussen; deze kan je tussen je benen leggen voor ondersteuning.
- Kijk eens kritisch naar je voeding. Voedsel met veel suiker kan ook deels je vermoeidheid veroorzaken.
- Neem powerfood, dit geeft je energielevel een boost.
Slaap je anders en veel wakker?
Je slaappatroon zal gedurende je zwangerschap anders blijven dan voorheen. Vooral de laatste drie maanden kan je nachtrust verstoord raken. Je baby drukt op je blaas waardoor je vaker moet plassen en met een dikke buik valt het niet mee om van houding te veranderen.
Tips voor een betere nachtrust
- De beste slaaphouding als je zwanger bent is op je zij, met één been opgetrokken boven het andere been. Een kussen onder je knie en eventueel je buik ligt ook prettig.
- Een bad of warme douche en een beker warme melk voor het slapengaan zorgen voor ontspanning. Dat zorgt ervoor dat je sneller in een diepe slaap valt.
- Beperk schermtijd voor het slapengaan; door het felle licht van je tablet of telefoon maak je minder of geen slaaphormonen aan. Weg met die telefoon dus!
Kun je moeilijk ontspannen?
Vind je het moeilijk om te ontspannen? Misschien biedt zwangerschapsmassage uitkomst. Ook tijdens een zwangerschapscursus leer je op je ademhaling te letten en daarmee de rust in je lijf te bewaren. Het kan best lastig zijn, maar probeer energie te sparen en zorg dat je uitgerust aan je bevalling begint. Als ’s nachts niet lukt om te slapen, probeer dan overdag een dutje te doen. Luister goed naar je lichaam en gun jezelf voldoende rust. Blijf je last houden van ernstige vermoeidheid? Overleg dan even met je huisarts.
Tip voor thuis: Mindful Zwanger Zijn
Liever niet de deur uit voor ontspanning? In het WIJ boek Mindful Zwanger Zijn vind je rustgevende oefeningen om mindful met je zwangerschap (en bevalling) om te gaan die je thuis zelf kunt doen.
Heb je vragen over vermoeidheid of andere zwangerschapskwaaltjes? Stel ze aan verloskundige Sanne Bokkers van het WIJ Deskundigenpanel.
Reacties (8)
Als jij je zo moe voelt dat je echt niet kan werken, kan je je gewoon ziek melden. Zijn reactie over de vrije dag klopt totaal niet. Lees ook even je rechten na in je contract en als je er niet uit komt kan je altijd gratis met de 'juristen loket' bellen.
In de eerste weken kan je nou eenmaal extreem moe zijn! En als je ook nog last hebt van suikerziekte kan ik mij voorstellen dat je lichaam moet wennen aan de verandering en het maken van een nieuw leven in jouw lichaam. Jammer dat sommige hier zo kortzichtigheid moeten reageren...je kunt niet voor een ander bepalen hoe zij zich voelt! Liever dat je even 1/2 dagen bij tankt en de rest van de week/weken zonder problemen kunt werken, daar heeft je baas meer aan dan dat je straks te lang door loopt en niet meer mag werken van je Vk of gyn. Succes en luister goed naar je lichaam en zeker niet naar mensen die een kortzichtig antwoorden hebben! Durf voor jerzelf goede keuzes te maken, iedereen is anders!
Zet je er overheen zolang je op je werk bent, thuis uitrusten en veel meer slapen
Dat helpt mij tegen de misselijkheid al heb ik geen honger en strijd het gevoel tegen maar nog geen half uurtje later voel ik me stukken beter! Ik ben nu 7weken van een 2e en de buik lijkt idd sneller te groeien!
En het moe zijn ik ga al een tijdje eerder baar bed al is het om fijn te rusten☺️