Vaginale afscheiding als je zwanger bent

Vaginale afscheiding als je zwanger bent

Je kunt nu je zwanger bent opeens meer last hebben van vaginale afscheiding. Het kan in geur, kleur, dikte en hoeveelheid veranderen. De baarmoederhals en vaginawand maken vocht en slijm aan om je vagina te beschermen tegen ziektekiemen. Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon oestrogeen voor een verhoogde hoeveelheid vaginale afscheiding. Deze afscheiding biedt bescherming van het geboortekanaal tegen mogelijke infecties.

Vaginale afscheiding is vaak één van de eerste zwangerschapssymptomen. De hoeveelheid neemt toe en het kan van dikte veranderen. Dit is een normaal proces om je lichaam te laten wennen aan de zwangerschap. Verder in je zwangerschap kan je afscheiding dunner en wateriger worden. Ook slijmerige of plakkerige afscheiding is normaal.

Hoe onderscheid je vruchtwater van afscheiding?

Aan het einde van je zwangerschap kan je redelijk veel afscheiding verliezen waardoor je je misschien afvraagt of het geen vruchtwater is. Vaginale afscheiding is altijd een beetje wittig van kleur, terwijl vruchtwater helder en kleurloos is. Ook is vruchtwater niet slijmerig, afscheiding wel. Daarnaast is de geur nog een duidelijke graadmeter. Vruchtwater ruikt zoet, terwijl afscheiding geen sterke geur heeft en zeker niet zoet ruikt.

Hoe zorg je voor vaginale hygiëne?

Misschien voel je door de grotere hoeveelheid vaginale afscheiding extra de behoefte om jezelf goed schoon te houden. Daar is niks mis mee, maar was je vagina alleen met water. Het gebruik van zeep of speciale vaginale zepen kan de zuurgraad van je vagina beïnvloeden en de kans op een infectie vergroten. Probeer ook het gebruik van inlegkruisjes of maandverband te beperken. Dat kan namelijk broeierig worden wat ook weer voor infecties kan zorgen. Om dezelfde reden kan je het beste katoenen ondergoed dragen in plaats van synthetisch ondergoed.

Hoe herken je vaginale infecties?

Tijdens je zwangerschap ben je vatbaarder voor vaginale infecties. Als jouw vaginale afscheiding een afwijkende kleur of structuur en een sterke geur heeft, kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Mogelijke afwijkingen zijn een witte, brokkelige afscheiding; dit kan wijzen op een schimmelinfectie. Je kunt daarbij ook last hebben van jeuk of een branderig gevoel, pijn bij het plassen en een gezwollen vagina.

Als je vaginale afscheiding bruin of roze van kleur is, heb je mogelijk te maken met een kleine hoeveelheid bloed door bijvoorbeeld een innestelingsbloeding. Dit zou na een paar dagen over moeten gaan. Bij gele of groene afscheiding heb je waarschijnlijk te maken met een ontsteking of een soa en kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Een klein beetje gelig is overigens niet erg, als vaginale afscheiding opdroogt krijgt het snel die kleur. Daarbij gaat het vaak een beetje zurig ruiken. Als je afscheiding echt stinkt, ga dan ook langs de huisarts.

Heb je vragen over vaginale afscheiding of andere zwangerschapskwaaltjes? Stel ze aan verloskundige Sanne Bokkers van het WIJ Deskundigenpanel.