Vaccineren tegen kinkhoest als je zwanger bent

Kinkhoest

De bacteriële ziekte kinkhoest komt weer steeds vaker voor, in het buitenland, maar ook in Nederland. Vooral bij pasgeborenen. En die lopen meteen ook het grootste risico op langdurige ziekenhuisopname en soms overlijden aan deze bacterie. Als je zwanger bent, kun je je met 22 weken laten inenten tegen kinkhoest. 

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest is overdraagbaar van mens op mens. De belangrijkste verschijnselen zijn hoesten, soms overgaand in langdurige hoestbuien. Het kan wel 3 tot 4 maanden duren voordat het hoesten helemaal gestopt is. Kinkhoest wordt daarom ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd. Bij pasgeboren baby’s kan de ziekte soms heel ernstig verlopen. Ze kunnen stoppen met ademhalen of blauw verkleuren, zonder daarbij veel te hoesten. In uitzonderlijke gevallen kan een kind zelfs overlijden. 

Hoe vaak komt kinkhoest voor in Nederland?

Kinkhoest komt nog regelmatig voor in Nederland. In 2012 waren er 83 gevallen per 100.000 inwoners. In 2013 waren dit er 20. Terwijl er in de eerste 3 kwartalen van 2014 50 gevallen per 100.000 inwoners zijn gemeld. Sinds de jaren ’90 neemt kinkhoest weer toe, ook onder volwassenen. 

Wie kan kinkhoest krijgen?

Iedereen kan kinkhoest krijgen. Ook als je al eerder bent ingeënt tegen kinkhoest. Het is ook mogelijk dat je meerdere keren in je leven kinkhoest krijgt. Een infectie met de kinkhoestbacterie beschermt dus niet tegen een volgende infectie. De besmetting verloopt via hoesten. Voor pasgeboren baby’s is de moeder de grootste besmettingsbron, gevolgd door oudere broertjes en zusjes en andere gezinsleden.

Vaccineren tegen kinkhoest als je zwanger bent

Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven. Alle zwangere vrouwen krijgen deze vaccinatie gratis aangeboden. Je haalt de prik bij het consultatiebureau rond de 22 weken zwangerschap. Je kunt zelf een afspraak maken bij het consultatiebureau. Kijk op 22wekenprik.nl waar je terecht kunt en voor meer informatie. De prik is gratis en je krijgt meteen uitleg over de vaccinaties die je baby straks krijgt aangeboden.
Door zwangere vrouwen tijdens het derde trimester van de zwangerschap een kinkhoestprik te geven, worden jonge baby's wel beschermd. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen kinkhoest. Je baby zelf heeft één vaccinatie minder nodig. 

Reacties (2)

afbeelding van milo-1396822
9 oktober 2018
Jammer dat er meteen zo negatief gereageerd wordt. Als je doorklikt naar de zeer betrouwbare website van het RIVM kan je lezen dat dit vaccin op miljoenen vrouwen getest is, niet gevaarlijk is voor moeder en kind en 91% van de gevallen van kinkhoest bij een pasgeborene voorkomt! Lijkt me dus zeker de moeite waard. Pas op met het ontmoedigen van andere ouders als je jezelf niet goed heb ingelezen, is niet helemaal eerlijk...
afbeelding van Mlady
3 oktober 2018
Wat een onzin is dit zeg.. het beschermd helemaal niet tegen kinkhoest want het is algemeen bekend dat je alsnog kinkhoest kun krijgen als je bent gevaccineerd!
En zullen we als zwangere dan ook allemaal maar ongezond gaan leven, drugs nemen, alcohol nuttigen tijdens de zwangerschap?
Alles wat jouw lichaam binnenkrijgt, krijgt jouw kind als eerst binnen. Hoe denk je dat zo'n minimensje die stoffen allemaal kan verwerken?
Zo jammer dat je altijd overal leest over hoe 'positief' vaccinaties wel niet zijn. Maar lees ook alsjeblieft de negatieve gevolgen.
Er zijn al zoveel vroeggeboortes door ontstaan en zelfs doodgeboren kindjes..

Mij i.i.g. niet gezien. Als je ervoor kiest om het wel te doen, doe dat dan alsjeblieft bewust, en niet omdat het in zo'n artikel als dit staat beschreven!