Obstipatie tijdens je zwangerschap

Obstipatie

Obstipatie is een veelvoorkomend probleem waar een deel van de zwangere vrouwen mee te maken krijgt. De verstopping ontstaat doordat je lichaam tijdens de zwangerschap veel meer en andere hormonen produceert. Ook kan het gewicht van de baby op je darmen drukken of het gebruik van ijzertabletten obstipatie veroorzaken.

Toiletgang

Wacht tot je goede aandrang hebt en ga meteen naar het toilet. Het is zinvol om tijdens de ontlasting eens op je houding te letten. Ga zitten met een licht bolle rug. Adem eerst goed in en pers dan op de uitademing. Je mag gerust een beetje meepersen, maar let erop dat je druk opbouwt tijdens het uitademen en met een bolle buik. Dit voorkomt dat je je buikspieren aanspant. Hierdoor spant je bekkenbodemspier namelijk ook aan en werk je de ontlasting onbewust tegen.

Wanneer de ontlasting niet komt, kun je proberen de aandrang wat sterker te maken door te bewegen. Traplopen, wandelen of fietsen brengt de darmen op gang. Probeer het vervolgens opnieuw.

Voeding

Voeding speelt een grote rol bij obstipatie. Eet vezelrijk voedsel en rijp fruit (druiven, peren, vijgen, pruimen) en zorg dat je ongeveer 1,5 liter vocht per dag drinkt.

Het drinken van een glas lauw water op je nuchtere maag kan helpen om je ontlasting op gang te brengen. Ook een kiwi op je nuchtere maag kan je darmen op weg helpen. Gebruik geen laxerende kruidenthee. Dit is niet geschikt als je zwanger bent. Roosvicee Laxo kan wel helpen. Helpt het allemaal niet voldoende, dan kun je lactulose, psylliumzaad, sterculiagom of gezuiverde zemelen gebruiken. Deze middelen zijn veilig tijdens je zwangerschap, maar gebruik ze nooit langer dan een paar dagen zonder doktersadvies. Slik je ijzertabletten? Dit kan de oorzaak zijn van verstopping. Vraag je verloskundige om advies. 

Aambeien

Als je last hebt van aambeien, gebruik dan lauw water in plaats van toiletpapier. Neem de tijd op het toilet, probeer niet te veel te persen , eet veel fruit en drink veel. Heb je er erg veel last van? Vraag dan je huisarts of verloskundige om een goede zalf.