Hoofdpijn tijdens je zwangerschap

Hoofdpijn

Helaas komt hoofdpijn regelmatig voor tijdens de zwangerschap. Vooral in het eerste trimester kun je hier last van krijgen. Meestal is dit spanningshoofdpijn, te herkennen aan het zeurende gevoel aan beide kanten van je hoofd. Als je hier ook al voor je zwangerschap gevoelig voor was, heb je een grotere kans dat je er last van krijgt. Het is een vervelende en pijnlijke zwangerschapskwaal, maar meestal niets om je zorgen over te maken.

De voornaamste redenen voor hoofdpijn tijdens je zwangerschap zijn uiteraard de hormonen. Daarnaast kunnen andere zwangerschapskwaaltjes ook weer hoofdpijn veroorzaken, zoals misselijkheid en vermoeidheid. Ook kan je door spanning en stress last krijgen van hoofdpijn.

Vaak wordt de hoofdpijn na het eerste trimester minder of verdwijnt zelfs helemaal. Om vervolgens in het derde trimester weer terug te komen, want dan begint je gewichtstoename echt een rol te spelen. Daardoor verander je (onbewust) van houding en daar krijg je mogelijk hoofdpijn van.

Migraine tijdens de zwangerschap

Migraine is een hoofdpijn dat in aanvallen komt. Het is een kloppende matig tot heftige pijn, meestal aan één kant van het hoofd. Inspanningen, fel licht en lawaai kunnen de klachten verergeren. Veel vrouwen die gevoelig zijn voor migraine hebben daar minder last van tijdens de zwangerschap. Mocht je er toch last van hebben, dan kan het gelukkig geen kwaad (terwijl het wel heel vervelend is) en zorgt het niet voor extra complicaties tijdens je zwangerschap.

Pre-eclampsie en HELLP-syndroom

Hoofdpijn in het tweede of derde trimester kan ook veroorzaakt worden door zwangerschapsvergiftiging of het HELLP-syndroom. Dit gaat gepaard met vocht vasthouden, tintelingen in je vingers, pijn rechts onder je ribben, een pijnlijk gevoel bovenin je buik en gezichtsstoornissen. Als je vermoedt dat dit bij jou het geval is, blijf er dan niet mee rond lopen, maar neem contact op met je huisarts of verloskundige.

Voorkomen van hoofdpijn

  • Eet regelmatig en drink voldoende
  • Let op je voeding; sommige etenswaren veroorzaken hoofdpijn
  • Zorg voor frisse lucht
  • Zoek de rust op
  • Beweeg voldoende
  • Probeer te ontspannen

De meeste medicijnen die goed werken tegen hoofdpijn, mag je niet gebruiken tijdens je zwangerschap. Zo zijn ibuprofen en aspirine gevaarlijk voor je ongeboren baby, maar een beperkte hoeveelheid paracetamol mag je wel gebruiken. Houdt de hoofdpijn langer dan 4 uur aan of heb je ook last van verminderd zicht, hoge koorts of snelle gewichtstoename, neem dan contact op met je huisarts.

Heb je vragen over hoofdpijn of andere zwangerschapskwaaltjes? Stel ze aan verloskundige Sanne Bokkers van het WIJ Deskundigenpanel.