Aambeien tijdens je zwangerschap

Aambeien tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je een verhoogde kans op aambeien. Een vervelende zwangerschapskwaal die wordt veroorzaakt door extra druk op de aderen tijdens bijvoorbeeld langdurig persen bij de ontlasting.

Normaal gesproken loopt de druk op de aderen weer terug na de ontlasting, maar tijdens je zwangerschap werken je darmen trager waardoor je eerder last krijgt van obstipatie. Daardoor kost het je meer moeite om je ontlasting kwijt te raken en kunnen er aambeien ontstaan. Ook door de toegenomen druk van je baarmoeder heb je een verhoogde kans op aambeien. Het kan ook zijn dat je voor je bloedarmoede staalpillen slikt waardoor je ontlasting harder is dan anders.

Welke klachten krijg je bij aambeien?

Als je last hebt van aambeien kun je verschillende klachten krijgen. Bepaalde delen van het weefsel zakken uit, worden groter of gaan bloeden. Wanneer de aambei wordt afgekneld, kan er een pijnlijk stolsel ontstaan. Ook kan je helderrood bloedverlies hebben bij de ontlasting en jeuk, pijn of een branderig gevoel hebben rond de anus.

Hoe kan je aambeien behandelen of voorkomen?

Probeer een goede stoelgang te bevorderen en obstipatie te voorkomen. Een gezonde levensstijl met vezelrijke voeding helpt je darmen in balans te houden. Je kunt een crème of zalf tegen aambeien gebruiken om pijn of een branderig gevoel te bestrijden. Let hierbij wel op of het middel geschikt is voor zwangere vrouwen.

Voor verlichting van de pijn kun je de zwelling ook koelen met ijs. Als je klachten heel heftig zijn, ga dan langs je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar de aambeien eventueel worden afgebonden of weggesneden.