6 tips die spataderen tijdens je zwangerschap helpen voorkomen

Spataderen

Tijdens je zwangerschap kunnen er spataderen ontstaan of erger worden. Spataderen zijn opgezwollen bloedvaten die door je huid heen schijnen, meestal op je benen. Door het hormoon progesteron worden de wanden van de aderen zwakker. Ook belemmert je groeiende baarmoeder enigszins de bloedsomloop. Het bloed kan hierdoor minder goed terugstromen naar boven.

Spataderen kunnen geen kwaad, maar kunnen soms wel klachten geven als vermoeide, zware of jeukende benen. Als je hier veel last van hebt, vraag dan je huisarts om advies.

Wij fan Daniëlle: “Ik neem soms een heel koel bad, dat geeft verlichting. Mijn liezen smeer ik in met menthol gel. Dit helpt iets, maar het blijft een vervelende kwaal.”

Voorkomen van spataderen

Je kunt spataderen tijdens je zwangerschap helpen voorkomen.

  • Probeer langdurig staan te vermijden. Als dit niet mogelijk is, breng je het gewicht afwisselend van de hakken naar je tenen en terug. Dit zorgt ervoor dat de beenspieren het bloed omhoog pompen.
  • Beweeg voldoende. Fietsen, zwemmen en wandelen hebben een gunstige uitwerking op de bloedsomloop.
  • Draag zoveel mogelijk loszittende kleren om afknelling te voorkomen.
  • Neem je rust en ga regelmatig met de benen omhoog zitten. Zo kan het bloed beter richting je hart stromen. Verhoog ook het voeteinde van je bed door een kussen onder je matras te leggen.
  • Bij veel last van spataderen: draag goed aangemeten steunkousen. Deze drukken op je bloedvaten en bevorderen de bloedsomloop.

Heb je vragen over spataderen of andere zwangerschapskwaaltjes? Stel ze aan verloskundige Sanne Bokkers van het WIJ Deskundigenpanel.

Reacties (2)

afbeelding van Pieris
1 juni 2017
Helaas wel, ik ben goed blauw... Nog geen sprake van ontstekingen maar ik moet nog 16 weken (...)! Steunkousen gekregen, maar ik zie de spataderen elke dag oprukken. En helaas zijn ze niet beperkt gebleven tot mijn benen :-)
afbeelding van veen-15766
17 april 2017
Hallo dames,
Helaas ondanks de steunkousen toch een ontstoken spatader werd woensdag door de huisarts naar de 1e hulp doorverwezen om een echo van mijn benen te laten maken. Maar het is oppervlakkige trombose gelukkig nog geen diepe trombose.
Ik moet het nu 2 weken aankijken. Ze verwachten dat het dan vanzelf weggaat.. bloedverdunners in de zwangerschap schijnt niet zo goed te zijn maar aldus dit erger wordt moet ik aan de bel trekken en krijg ik alsnog voor een maandje bloedverdunners...
Hebben jullie hier ook last van?
Gr. Wendy