Coronavaccin en zwangerschap

Coronavaccin en zwangerschap

Veel vrouwen die in verwachting zijn, hebben vragen rondom het coronavaccin en hun zwangerschap. Niet gek, want wat kan nu wel en niet? Wordt er geadviseerd je te laten inenten? En wat zijn de eventuele gevolgen van corona voor je ongeboren baby? WIJ zocht het voor je uit.

In eerste instantie werd het vaccineren als je zwanger bent afgeraden. Niet omdat er consequenties bekend waren, maar omdat er nog weinig over bekend was. Inmiddels zijn er meerdere grote onderzoeken gedaan en is bekend dat je je als zwangere vrouw gewoon kunt laten vaccineren.

Risicogroep

In eerste instantie werd alleen aangeraden om je als zwangere met onderliggend lijden te laten inenten. Inmiddels geldt dit dus ook voor gezonde vrouwen die in verwachting zijn. De voordelen van de vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen. Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziekte worden door het coronavirus en uit onderzoek in Amerika blijkt dat er geen ernstige bijwerkingen zijn voor vrouwen die zich laten inenten. Daar zijn nu 130.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer BioNtech en Moderna. Het is dan ook het advies om je met een van deze twee vaccins te laten inenten. 

Van plan zwanger te worden 

Ben je van plan binnenkort zwanger te worden? Dan kun je je met een gerust hart laten vaccineren. Het vaccin tast de vruchtbaarheid niet aan.

Ingeënt tijdens zwangerschap

Ben je tijdens je zwangerschap ingeënt? Dan kun je dit melden bij Moeders van Morgen (voorheen pREGnant en de Teratologie Informatie Service (TIS)). Moeders van Morgen is onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. Ze doen onderzoek naar en geven informatie over geneesmiddelgebruik bij een kinderwens en tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode (inclusief coronavaccinatie).

Borstvoeding en coronavaccin

Is jouw kleine al geboren en geef je borstvoeding? Dan kun je dat gewoon blijven doen nadat je gevaccineerd bent. Alle informatie rondom borstvoeding en het coronavaccin vind je hier.

Bron: RIVM