Wanneer ontstaat een zwangerschapsstreep op je buik?

Zwangerschapsstreep

Een zwangerschapsstreep (niet te verwarren met striae) is een wat donkere verticale streep die op je buik verschijnt naarmate je zwangerschap vordert. Hij loopt vaak van je schaambeen tot je navel, maar kan ook over je hele buik lopen. De zwangerschapsstreep wordt ook wel linea nigra genoemd. Doordat je tijdens je zwangerschap meer en makkelijker pigment aanmaakt wordt hij zichtbaar. Niet alle zwangere vrouwen krijgen een zichtbare zwangerschapsstreep.

Wanneer ontstaat een zwangerschapsstreep?

De zwangerschapsstreep wordt meestal zichtbaar in je tweede trimester. Hoe donkerder jouw huidskleur, hoe groter de kans op een zwangerschapsstreep. Het is normaal dat de streep in de loop van je zwangerschap steeds donkerder wordt.

Kan ik een zwangerschapsstreep voorkomen?

Je kunt een zwangerschapsstreep niet helemaal voorkomen, maar je kunt hem wel zo licht mogelijk proberen te houden. Stel je buik niet al teveel bloot aan de zon en smeer jezelf zo goed mogelijk in met een hoge factor. Dit beschermt overigens ook tegen andere zwangerschapskwaaltjes zoals een zwangerschapsmasker.

Verdwijnt de streep vanzelf?

Je kunt het als vervelend ervaren, maar de zwangerschapsstreep zal na je zwangerschap weer verdwijnen. Hoe lang dit duurt wisselt per persoon en hangt onder andere samen met je hormoonhuishouding. Ook het geven van borstvoeding heeft invloed, dan blijft je zwangerschapsstreep vaak wat langer zichtbaar. In de meeste gevallen duurt het dus wel een paar maanden voordat de streep helemaal verdwenen is.

Marion: “Mijn zwangerschapsstreep is wel lichter geworden, maar hij zit er na een half jaar nog steeds. Ergens vind ik het wel leuk dat hij er nog zit. Het doet me denken aan mijn fijne zwangerschap!”

Bakerpraatje

Als we de bakerpraatjes moeten geloven, kun je aan de streep zien of je een jongen of een meisje krijgt. Loopt jouw zwangerschapsstreep tot je navel? Dan krijg je een jongen. Loopt de streep ook door boven je navel? Dan krijg je een meisje. Wie weet …

Heb je vragen over je zwangerschapsstreep of andere zwangerschapskwaaltjes? Stel ze aan verloskundige Sanne Bokkers van het WIJ Deskundigepanel.