Vader worden: je partner tijdens jouw zwangerschap

Vader worden: je partner tijdens jouw zwangerschap

Je zwangerschap is voor jou een ingrijpende gebeurtenis, maar ook voor je partner. Hij wordt immers vader! Wat kan hij verwachten de komende 9 maanden?

Vader worden: wat kan je partner verwachten tijdens jouw zwangerschap?

Het idee dat je partner over een aantal maanden vader wordt, kan hem best een beetje angstig maken. Zelfs als jullie volledig bewust voor een kind hebben gekozen. Nu het ineens een vaststaand feit is geworden en het moment waarop de baby wordt geboren dichterbij komt, kan hij het een beetje benauwd krijgen. Hoe moet hij omgaan met de wisselende stemmingen van zijn vrouw tijdens de zwangerschap? En hoe zit het met seks? Kan dit geen kwaad voor de baby?

Hoe zit het met kraamverlof voor partners?

Je partner heeft recht op 5 dagen kraamverlof om bij de bevalling te zijn, aangifte te doen bij de Burgerlijke Stand en natuurijk om te genieten van jullie nieuwe gezin. Je partner is verplicht om zijn werkgever zo snel mogelijk te laten weten wanneer hij kraamverlof opneemt. Dit mag mondeling of schriftelijk. Het kraamverlof kost hem geen vakantiedagen en zijn salaris wordt gewoon doorbetaald. In sommige cao’s of werkgeversregelingen staan andere afspraken over kraamverlof. Je partner heeft altijd recht op het wettelijke minimum aantal verlofdagen; zijn werkgever mag het kraamverlof niet weigeren.

Aansluitend op het vaderschapsverlof / geboorteverlof voor partners kan je partner aanvullend geboorteverlof of ouderschapsverlof opnemen. Elke ouder met kinderen onder de acht jaar heeft hier recht op.

Uiteraard zijn er ook andere gezinssamenstellingen mogelijk dan vader, moeder en kinderen. Voel je vrij om in plaats van ‘vader’, ‘moeder’ of ‘partner’ te lezen.