Single en zwanger

Single en zwanger

Dat je zwanger bent zonder partner betekent niet dat je het allemaal alleen hoeft te doen. Zeker als je kind straks geboren is, zal je de hulp van anderen soms hard nodig kunnen hebben. Het is goed om alvast na te denken hoe je het ontbreken van een partner gaat opvangen. Wat ga je zelf doen? Wie gaat er mee naar de echo’s en wie wil je bij je bevalling hebben?

Vraag om hulp

Je zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Ook kan het psychisch soms zwaar zijn, er valt een hoop te regelen en je kunt je onzeker voelen over het verloop van je zwangerschap of je toekomstige rol als moeder. Het is dan wel zo prettig om een vangnet te hebben, want je kunt niet alles zelf doen. Vraag tijdig om hulp. Vaak zijn mensen in je omgeving blij dat ze iets voor je kunnen betekenen.

Deel belangrijke momenten

Wees ervan bewust dat er mooie momenten gaan komen die je niet direct kunt delen met iemand. Het eerste schopje in je buik, het eerste lachje en de eerste stapjes zijn mijlpalen die je in eerste instantie alleen gaat meemaken. Betrek eventueel familie en goede vrienden bij je zwangerschap en laat ze weten hoe fijn jij het vindt dat ze er onderdeel van uitmaken.

Voorbereidingstips

Er zijn een aantal zaken die je alvast kunt regelen om het jezelf op een later moment makkelijker te maken.

 • Zorg voor een back-up met mensen die snel bij je kunnen zijn. Mocht je opeens naar het ziekenhuis moeten, dan is er altijd iemand in de buurt. Ook een lijst met belangrijke telefoonnummers is goed om te hebben, zo hoef je niet op het laatste moment op zoek naar het telefoonnummer van je verloskundige.
   
 • Denk alvast na over je werk en kinderopvang. Zoek een vorm die bij je past. Wellicht kunnen opa en oma of iemand anders uit je netwerk een dag oppassen, dat scheelt veel geld en is ook fijn voor je kind.
   
 • Begin op tijd met de babykamer. Vaak voel je je het fitst in het tweede trimester en kan je nog veel klusjes zelf doen. Maar ook hier geldt: vraag om hulp als het je te zwaar wordt!
   
 • Maak gebruik van de vele online winkels. Als je op het laatste moment nog luiers nodig hebt, zijn ze zo besteld en jij hoeft de deur niet meer uit.
   
 • Begin een maand voor de uitgerekende datum met het vooruit koken en vullen van je vriezer. Als je net bevallen bent, heb je daar waarschijnlijk geen puf voor en dan is het fijn dat je alleen wat hoeft op te warmen.

Vragen?

Heb je vragen over single en zwanger zijn of wil je weten hoe je balans kunt creëren in je leefsituatie? Stel ze aan psychotherapeut Natatchia Seute van het WIJ Deskundigenpanel.