Ongewenst zwanger, wat nu?

Ongewenst zwanger

Je bent onbedoeld zwanger geraakt en je wereld kan even helemaal op zijn kop staan door die ontdekking. Je staat voor een lastige keuze die je in een relatief korte tijd moet maken: wil je de zwangerschap uitdragen of afbreken? Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, is het belangrijk om na te denken over je kinderwens, je leefsituatie en de gevolgen van je beslissing.

Hoe je zo’n belangrijk besluit neemt, is uiteraard voor iedereen anders. Het kan zinvol zijn om te beginnen met het ordenen van je gedachten en gevoelens. Laat je niet overspoelen door emoties, maar neem afstand van de situatie. Probeer zoveel mogelijk informatie te zoeken over de verschillende mogelijkheden die je hebt.

Vervolgens weeg je de mogelijkheden op hun consequenties, zowel op korte als lange termijn. Hoe gaat je toekomst eruit zien? Welke dilemma’s zie je? Wat zegt je verstand en wat zegt je gevoel? Vraag advies aan je familie of vrienden en vraag advies aan iemand die niet betrokken is bij je keuze. Besef dat het een beslissing is van dit moment, met alles wat je nu weet, denkt en voelt.

Ella: “Ik was ongewenst zwanger en dacht meteen aan een abortus. Na veel praten heb ik toch besloten om het kind te houden. Ik heb me enorm over mezelf verbaasd hoe je zo van de ene naar de andere beslissing kan schieten. Nog geen moment spijt gehad!”

Waar kan je terecht?

Voor vragen over je besluit of de verschillende mogelijkheden kun je terecht bij het FIOM.

Als je weinig mensen om je heen hebt met wie je kunt praten over je beslissing, biedt de online keuzehulp uitkomst. Voor deskundige informatie over ongewenste zwangerschappen en het eventueel afbreken daarvan middels abortus, kijk je bij CASA klinieken.

Ben je nog jong en wil je graag hulp bij je keuze? Bij tienermoeders.nl kun je terecht met vragen, je ervaringen delen en in contact komen met andere jonge meiden en (aanstaande) moeders.