Gewichtstoename tijdens je zwangerschap

Gewichtstoename tijdens je zwangerschap

Het is heel normaal om tijdens je zwangerschap aan te komen. Je lichaam moet een veilige plek bieden en voldoende reserves opslaan om je baby te laten groeien. Ook de voorbereiding op het geven van borstvoeding na de bevalling is in volle gang. Je lichaam verbruikt meer energie dan normaal en ook je baby zal de nodige voedingsstoffen verbruiken.

Hoeveel kom ik aan tijdens mijn zwangerschap?

Een zwangere vrouw komt tijdens de zwangerschap gemiddeld 10 tot 12 kilo aan. Je ideale gewichtstoename is wel afhankelijk van je gewicht voor de zwangerschap. Als je BMI aan de lage kant was, is het gezond om wat extra aan te komen. Maar als hij eerder aan de hoge kant lag, kun je beter niet teveel aankomen.

De geadviseerde gewichtstoename gebaseerd op je BMI aan het begin van je zwangerschap is als volgt:

BMI

Prognose

Advies

lager dan 18,5

ondergewicht

12,5 - 18 kilo

tussen 18,5 en 25

normaal gewicht

11,5 - 16 kilo

tussen 25 en 30

overgewicht

7 - 11,5 kilo

hoger dan 30

obesitas

5 - 9 kilo

 

Waar gaan al die extra kilo’s dan naartoe?

 

Onderstaande gegevens zijn een gemiddelde.

Extra vocht

2000 gram

Vetvoorraad  

2500 gram

Borsten

500 gram

Bloed

1250 gram

Baarmoeder

1000 gram

Vruchtwater

800 gram

Placenta

1500 gram

Baby

3500 gram

 

Gezond voedingspatroon tijdens je zwangerschap

 

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Check het basismenu voor zwangeren om te zien wat je nodig hebt aan voedingsstoffen en vitaminen en mineralen. Het is niet nodig om voor twee te eten, omdat je baby in verhouding minder voedingsstoffen opneemt dan jij. Door een gezond voedingspatroon te hanteren, houd je je gewichtstoename tijdens je zwangerschap binnen de normale kaders.

Gewicht na de bevalling

Als je niet meer dan de aanbevolen gewichtstoename bent aangekomen, zal je weinig moeite hoeven doen om de kilo’s er weer af te krijgen. Vlak na de bevalling ben je al zo’n 5 tot 6 kilo lichter. Tijdens het ontzwangeren verdwijnt vaak de rest ook geleidelijk. Gun je lichaam de tijd om te herstellen. Ben je toch wat meer aangekomen dan nodig was, probeer dan op een verantwoorde manier af te vallen.

Reacties (1)

afbeelding van patr-1336005
7 november 2017
Hoi

Ik heb een eetstoornis waardoor ik Pé dat niet mee kan eten dan zo’n 500-600 kcal. Ik ben nu 21 weken zwanger en 4 kg afgevallen en nog niks bijgekomen.
Ik krijg verderop in de zwangerschap extra groei echo’s om de groei van de kleine in de gaten te houden. Tot nu toe gaat alles goed. Is er een gevaar dat ik later in de zwangerschap een tekort aan voedingsstoffen kan doorgeven aan de kleine of zal zij alles nemen wat ze nodig heeft waardoor t tekort bij mij blijft.
Ik probeer vooral magere yoghurt/kwark, fruit, havermout, wat groenten en soms een handje noten te eten.