Corona en zwanger: alles wat je moet weten

Coronavirus en zwanger: alles wat je moet weten

Is het coronavirus (COVID-19) gevaarlijk voor je zwangerschap? Kan ik mijn baby in de buik besmetten? Hoe moet dat nu met controles en echo’s? Vragen die sinds de uitbraak van het coronavirus door je hoofd schieten als je zwanger bent. Logisch, want er is veel veranderd. WIJ heeft alle belangrijke informatie over corona en zwanger zijn voor je op een rij gezet.

Is het coronavirus gevaarlijk als je zwanger bent?

Het coronavirus (COVID-19) lijkt tot nu toe niet meer risico’s met zich mee te brengen dan wanneer je niet zwanger bent. Ook verloskundige en WIJ deskundige Sanne Bokkers beaamt dit. Een eventuele infectie verloopt, als je zwanger bent, meestal niet anders dan bij anderen. Wel wordt er op dit moment uitgebreider onderzoek gedaan om de effecten van dit nieuwe virus beter te kunnen beoordelen.

 

Enkele risicofactoren bij zwangeren

Zo meldde het RIVM onlangs dat er de afgelopen periode enkele risicofactoren naar voren zijn gekomen die de kans vergroten dat COVID-19 ernstiger verloopt bij zwangere vrouwen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen die tot de risicogroepen behoren. Daarnaast hebben zwangere vrouwen die 35 jaar of ouder zijn, overgewicht hebben (BMI 30 of hoger) of met een niet-westerse achtergrond, een hoger risico op een ernstiger beloop. Zwangere vrouwen hebben daarbij een iets verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Het gaat om kleine aantallen, zo meldt het RIVM. Wat hierbij een rol speelt is dat artsen vaak extra voorzichtig zijn met de behandeling van zieke zwangere vrouwen. Zo besluiten artsen uit voorzorg eerder om opgenomen zwangere vrouwen op de intensive care op te nemen. 

Heb je last van de symptomen? Blijf dan vooral binnen en ziek uit. Krijg je hoge koorts? Houd goed je temperatuur in de gaten en gebruik zo nodig paracetamol, want hoge koorts kan weeen opwekken. Bel met je huisarts of gynaecoloog als je temperatuur hoger wordt dan 38.5°C.

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem. Het is niet te zeggen of je ook daadwerkelijk vatbaarder bent voor een infectie. Daarom is het extra verstandig om je aan de voorschriften te houden, zoals bepaald door het RIVM. Blijf zo veel als mogelijk thuis.

Kan ik mijn ongeboren baby besmetten en is corona schadelijk voor de baby?

Hier is nog geen eenduidig antwoord op te geven. Wel blijkt uit een klein onderzoek, uitgevoerd onder negen zwangere vrouwen die besmet waren met het coronavirus, dat later bij hun pasgeboren baby’s géén virusdeeltjes gevonden werden in vruchtwater, navelstrengbloed, moedermelk en het keeltje van de baby. Het virus lijkt niet gemakkelijk van moeder op kind over te dragen tijdens de zwangerschap. Echter, experts waarschuwen dat er nog geen definitieve conclusies te trekken zijn. Er is nog te weinig onderzoek gedaan. 

Verloskundige zorg, echo’s en controles: wat kan wel en niet?

Ook verloskundigen in Nederland hebben maatregelen moeten treffen om besmettingen van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Gelukkig kunnen zij, ondanks de coronacrisis, voor 100% hun verloskundige zorg garanderen. Alle controles vinden als vanouds op de praktijk plaats. Je partner mag weer mee, ook naar de echo's, maar blijft op anderhalve meter afstand. Ook je oudere kind mag mee. 

Gaat het bloedonderzoek nog door?

Ja, dit gaat door. Wel het liefst zo vroeg mogelijk in je zwangerschap. Dat is bij voorkeur rond week 10. Het gaat hierbij om de combinatietest die berekent hoe groot de kans is dat je baby down-, edwards- of patausyndroom heeft. Je kunt ook kiezen voor de NIPT, waarbij de uitslag betrouwbaarder is. Voor vragen en meer informatie kun je terecht bij je verloskundige.

22 wekenprik: mag ik nog een vaccinatie tegen kinkhoest halen?

Je kunt gewoon terecht voor de 22 wekenprik. Deze vaccinatie tegen kinkhoest maakt onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma en is het van invloed op de bescherming van je baby tegen kinkhoest direct na de geboorte. Heb je op het moment van de afspraak gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten, diarree of koorts? Dan is het raadzaam om een nieuwe afspraak te plannen. Raadpleeg bij hoge koorts altijd je (huis)arts. Dit kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby.

Wat moet je doen als je symptomen van het coronavirus hebt?

Vertoon jij klachten die horen bij de symptomen van het coronavirus? Wees dan extra alert. Als je last krijgt van luchtwegklachten en koorts, neem dan contact op met je verloskundige. Als blijkt dat je contact hebt gehad met besmette personen, bel dan direct de GGD om je te laten testen. Ga niet zelf naar je huisarts toe. De kans bestaat dat je mensen in de wachtkamer besmet. De arts zal bepalen of je getest wordt en wat de volgende stappen zullen zijn.

Voorkom besmetting: blijf thuis

Blijf alle maatregelen en adviezen van het RIVM opvolgen om te voorkomen dat je het coronavirus oploopt. Blijf zoveel als mogelijk thuis, beperk je sociale contacten, was je handen vaak, houdt anderhalvve meter afstand en wees alert bij symptomen. Meer weten? Bekijk hier het actuele overzicht van alle adviezen en maatregelen

Lees ook: Corona en bevallen: alles wat je moet weten