Vruchtbaarheid van de man

Vruchtbaarheid van de man

Als je zwanger wilt worden, is de vruchtbaarheid van je man net zo belangrijk als je eigen vruchtbaarheid. Bij één op de drie stellen die het niet lukt om binnen een jaar zwanger te zijn, ligt de oorzaak bij de vruchtbaarheid van de man. Dit betekent niet direct dat de man niet vruchtbaar is, maar dat de kwaliteit van het sperma niet optimaal is.

Na de zaadlozing moet een zaadcel ongeveer 12 tot 15 centimeter afleggen om de eicel te bereiken en te kunnen bevruchten. De overgrote meerderheid van de zaadcellen zal de eicel nooit bereiken. De kans op een bevruchting is afhankelijk van het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid van het zaad en de kwaliteit van de zaadcellen zoals vorm en vitaliteit. De zaadproductie en -rijping in de zaadballen van de man duurt zo’n 70 dagen. In deze periode heb je invloed op de kwaliteit van het zaad. Door gezond te leven neemt de kwaliteit toe. Welke factoren zijn nog meer van invloed op de vruchtbaarheid van je man?

Temperatuur van het scrotum

De ideale temperatuur voor de balzak is 35 graden Celsius. De temperatuur kan stijgen door het dragen van strak ondergoed, vaak en langdurig een heet bad nemen, regelmatig saunabezoek of langdurig zittend werk. Zo’n temperatuurstijging is nadelig, want de hoeveelheid zaadcellen en de kwaliteit van het sperma nemen hierdoor af. Als je probeert zwanger te worden, zorg dan dat je man niet te strak ondergoed draagt, in beweging blijft en hete baden beperkt.

Aantal zaadlozingen

Bij meerdere zaadlozingen achter elkaar neemt de hoeveelheid zaadcellen af. Als er ongeveer 36 uur tussen twee zaadlozingen zit, is de kwaliteit van het sperma en de hoeveelheid zaadcellen optimaal. Te weinig zaadlozingen veroorzaakt juist weer te veel dode zaadcellen. Voor een goede kwaliteit van het sperma zijn 3 tot 5 zaadlozingen per week optimaal.

Overige oorzaken

Een gezonde levensstijl bevordert de kwaliteit van het sperma. In dit artikel lees je hoe je man een gezonde levensstijl na kan leven. Ook is het handig om eens kritisch naar zijn werkomgeving te kijken; werkt hij met schadelijke middelen? Overleg dan met je huisarts wat de beste oplossing is voor het werk en jullie kinderwens. Daarnaast kan stress, het gebruik van medicijnen en een tekort aan vitamine C voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen. Ook kan een ontsteking of gebruik van antibiotica een tijdelijke negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben.

Beeld: iStock.com/jacoblund