Gezondheid

Gezondheid

Als je zwanger wilt worden, is de vruchtbaarheid van je man net zo belangrijk als je eigen vruchtbaarheid. Bij Ć©Ć©n op de drie stellen die het niet lukt om binnen een jaar zwanger te zijn, ligt de oorzaak bij de vruchtbaarheid van de man. Dit betekent niet direct dat de man niet vruchtbaar is, maar dat de kwaliteit van het sperma niet optimaal is. Een gezonde levensstijl is bevorderlijk voor de kwaliteit van het sperma.

Het is belangrijk dat niet alleen jij, maar ook je man op een gezonde levensstijl let. Gevarieerd voedsel, regelmatig bewegen en voldoende slaap zorgen ervoor dat je man gezond leeft en zich fit voelt. Een eenzijdig eetpatroon, overgewicht en psychologische problemen kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid Ć©n heeft nadelige effecten bij de ontwikkeling van je toekomstige baby. Een goed moment om samen eens kritisch naar de levensstijl van je man te kijken.

Alcohol, roken en drugs

Het drinken van twee of meer glazen alcohol per dag heeft al een nadelig gevolg voor de kwaliteit van het sperma. Ook incidenteel teveel drinken, zoals op een feestje, kan de vruchtbaarheid van je man verminderen. Hetzelfde geldt voor roken. Als je man rookt, zorg dan in ieder geval dat jij niet aanraking komt met de rook en vraag hem om te stoppen. Daarnaast kunnen zowel alcohol, roken en drugsgebruik nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je baby op het moment dat je zwanger bent.

Medicijnen

Van sommige medicijnen is bekend dat het de vruchtbaarheid kan aantasten. Ook zijn er medicijnen die slecht kunnen zijn voor de ontwikkeling van je baby. Gebruikt je man medicatie? Overleg dan met de huisarts of er mogelijke alternatieven zijn die zijn vruchtbaarheid niet verminderen. Stop nooit zomaar zelf met het gebruik van medicijnen.

Overmatig sporten

Sport en beweging is gezond, maar door overmatig sporten of bij topsport kan de zaadbal minder testosteron gaan aanmaken. Ook het gebruik van anabolen steroĆÆden heeft een nadelig effect op de vruchtbaarheid. Het gevolg hiervan is dat de zaadbal klein en week wordt en veel minder zaad zal produceren. Dit effect verdwijnt over het algemeen binnen enkele maanden na stoppen met het gebruik van anabolen steroĆÆden.

Geslachtsziekte

Bedenk goed of je man eventueel besmet zou kunnen zijn met een seksueel overdraagbare aandoening. Door een soa kun je minder vruchtbaar worden en daarnaast bestaat de kans dat jij ook besmet wordt. Dat kan schadelijk zijn voor jou, maar als je straks zwanger bent ook voor je ongeboren baby. Als je twijfels hebt kun je voordat je zwanger wilt worden een soa-test laten doen. Je huisarts kan je advies geven bij een eventuele positieve uitkomst.

Ziekte in de familie

Heeft je partner een (erfelijke) ziekte in de familie? Ook dan is het verstandig om eerst in gesprek te gaan met de huisarts. Bij een erfelijke ziekte kan een bezoek aan de klinisch geneticus uitkomst bieden. Afhankelijk van de mate van ernst kun je samen naar een passende oplossing zoeken.

Beeld: iStock.com/PeopleImages