Zwanger worden met PCOS

Zwanger worden met PCOS

PCOS staat voor polycysteus ovarium syndroom en is een vervelende aandoening waarbij meerdere vochtblaasjes in de eierstok aanwezig zijn. PCOS komt bij 5 tot 10% van de vrouwen voor. Bij PCOS zijn de waarden van verschillende hormonen verhoogd of juist verlaagd, waardoor de rijping van de eiblaasjes verstoord is. Hierdoor ontstaan er kleine met vocht gevulde eiblaasjes in de eierstokken. Dit veroorzaakt een verminderde vruchtbaarheid omdat er langere tijd geen eisprong plaatsvindt.

De precieze oorzaak van PCOS is niet bekend. Er zijn waarschijnlijk meerdere factoren betrokken bij het ontstaan van PCOS. Zo is er meestal sprake van een verstoorde hormoonhuishouding en heeft 50% van de vrouwen met PCOS overgewicht. Ook kan erfelijkheid, ongezonde voeding, onvoldoende beweging en stress mogelijk invloed hebben.

Vermoed je dat je last hebt van PCOS? Alleen een arts kan de diagnose stellen, maar wellicht herken je onderstaande symptomen.

Symptomen PCOS

  • Onregelmatige of geen menstruatie. Als er geen eisprong plaatsvindt menstrueer je niet of minder.
  • Onvruchtbaarheid. Als je al langere tijd probeert zwanger te raken zonder resultaat, is het mogelijk dat je last hebt van PCOS.
  • Overbeharing. Door een verstoorde hormoonbalans krijg je meer haargroei op bijvoorbeeld bovenlip, kin, buik, borsten en bovenbenen.
  • Bekkenpijn
  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogd cholesterol
  • Vette huid of acne
  • Kleine wratjes in oksels, nek, hals en gezicht

Op de lange termijn

  • Overgewicht of obesitas
  • Diabetes type 2
  • Slaapapneu

Als je PCOS hebt, is het een stuk lastiger om zwanger te worden. Er zijn een aantal behandelingen beschikbaar die je eisprong stimuleren en de kans op een zwangerschap vergroten. Indien je overgewicht hebt, kun je zelf alvast beginnen met afvallen. Een gezonde levensstijl heeft veel invloed op je vruchtbaarheid.

Vruchtbaarheidsbehandelingen bij PCOS

Tabletten: Climofeen citraat
Deze tabletten zijn vaak het eerste middel dat je arts voorschrijft om een eisprong op te wekken. Je houdt zelf je vruchtbare dagen bij en slikt ze op vier momenten per cyclus. Er is wel een licht verhoogde kans op een meerling en stemmingswisselingen, maar ruim 50% van de vrouwen raakt uiteindelijk zwanger.

Injecties: Gonadotrofine
Als bovenstaande tabletten weinig of geen effect hebben, kun je overgaan op injecties met hormonen. Deze behandeling is intensiever, want naast dat je zelf de injecties toedient, moet je regelmatig naar het ziekenhuis om je cyclus in beeld te krijgen. Bij drie of meer rijpe eicellen krijg je een injectie met HCG om je eisprong op te wekken. Ook bij deze behandeling is er een iets verhoogde kans op meerlingen en daarnaast overstimulatie. Ruim 50% van de vrouwen wordt zwanger.

Kijkoperatie: LEO
Tijdens een LEO-behandeling worden er kleine gaatjes gebrand in je eierstokken. Hierdoor verandert de aanmaak van hormonen waardoor er sneller een eisprong optreedt.

IVF
Als laatste kun je proberen zwanger te raken met behulp van IVF. Bij IVF onderga je een hormoonbehandeling waarna de rijpe eicellen geoogst worden door middel van een punctie. De eicellen worden in het laboratorium samengevoegd met de zaadcellen en bevrucht weer teruggeplaatst.

Meer informatie over PCOS vind je op Freya.nl en Nvog.nl.

Beeld: iStock.com