Wanneer start je met de medische molen?

Wanneer start je met de medische molen?

Als het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, kan je in aanmerking komen voor medische hulp. Ook wel de medische (malle) molen genoemd onder vrouwen met een kinderwens. Hiervoor moet je het doorgaans eerst een jaar zelf proberen. Soms kan je eerder terecht, als bijvoorbeeld jouw leeftijd mee gaat spelen. Ook als vooraf al bekend is dat je verminderd vruchtbaar bent of er andere factoren meespelen die een natuurlijke zwangerschap bemoeilijken.

Welke vruchtbaarheidsbehandeling?

Een eventuele vruchtbaarheidsbehandeling begint met een bezoek aan je huisarts. Hij zal samen met jou proberen je cyclus in kaart te brengen. De volgende stap is een bezoek aan de gynaecoloog. Daar krijg je een aantal onderzoeken om een geschikte behandeling te bepalen. Ook het zaad van je man wordt gecontroleerd. Vanaf dat moment zal je regelmatig naar het ziekenhuis moeten voor je vruchtbaarheidsbehandeling. Veel vrouwen zien daar tegenop, anderen kunnen niet wachten tot er eindelijk medische hulp geboden wordt.

Het vergt veel kracht en doorzettingsvermogen om deze belastende periode te moeten doorstaan. Sommige onderzoeken zijn niet prettig en je krijgt misschien met teleurstellingen te maken. Er gebeurt een hoop met je lichaam en je vraagt je af tot hoe ver je wilt gaan. Praat er met je partner over, over jullie wensen en verwachtingen. Maak ook samen afspraken over wat je wel en niet wilt. Als je van tevoren helder hebt waar je je goed bij voelt, is het een stuk makkelijker om je vruchtbaarheidsbehandeling te doorstaan.

Lees ook: Zwanger worden: hoe kom je die onzekere periode door?

Hoe ver ga je?

Hoe ver ga je? En hoe lang ga je er mee door? Als je al jaren bezig bent om zwanger te worden en al vele behandelingen achter de rug hebt, zal die vragen vast eens door je hoofd spoken. Al die tijd heb je het gevoel gehad dat je leven stil staat. Misschien realiseer je je wel dat je niet meer zo gelukkig bent als vroeger, omdat alles om de medische molen draait. Las een pauze in om bij te komen en overweeg opnieuw of dit is wat je wilt. Bedenk dat je eigen fysieke en psychische gesteldheid altijd het belangrijkste zijn. En als je het echt niet langer trekt, dan is stoppen ook een optie. Het is natuurlijk een heftige beslissing om je kinderwens, iets waar je jaren voor hebt gestreden, op te geven. Neem voldoende tijd voor je verdriet en zoek hulp als jullie er samen niet uitkomen.

Beeld: iStock.com/pixdeluxe