Psychische en emotionele gevolgen van vruchtbaarheidsproblemen

Psychische en emotionele gevolgen van vruchtbaarheidsproblemen

Als het niet lukt om zwanger te worden, ga je misschien wel door een heftige tijd. Problemen met vruchtbaarheid kunnen diep ingrijpen. Niet alleen je kinderwens wordt niet vervuld, maar ook je verwachting van het leven als gezin moet je flink bijstellen. Je leven neemt een heel andere wending dan je je had voorgesteld … Een gevoel van falen kan de kop opsteken of je kunt je schuldig voelen ten opzichte van je partner.

De relatie met je partner kan flink onder druk komen te staan. Het scala aan onderzoeks- en behandelingsmethoden maakt je misschien erg onzeker maken. Door steeds de grenzen te verleggen, kun je je afvragen hoe ver je moet gaan voor jullie kinderwens. Talloze vragen komen op. Ervaart hij dezelfde gevoelens als jij? Zijn jij en je partner het eens over de strategie? Een goed gesprek doet wonderen.

Blijf met elkaar praten om je wensen en verwachten te delen, ook als het lastige gespreksstof is. Probeer je onvervulde kinderwens niet de overhand te laten nemen zodat het tussen jullie in komt te staan. Maak ruimte en neem de tijd om je gevoelens te verwerken. Praten met anderen als familie, vrienden of eventueel een professionele hulpverlener kan ook helpen. Je kunt ook altijd bellen met Ć©Ć©n van de contactpersonen van Freya. En vooral: blijf samen leuke dingen ondernemen en geniet van je relatie.

Beeld: iStock.com