Nog steeds niet zwanger, wat nu?
Je probeert al een tijdje zwanger te worden, maar elke maand is er weer teleurstelling omdat het niet gelukt is. De moed begint je steeds meer in de schoenen te zakken en je wilt graag weten waardoor het niet lukt. Wat is de volgende stap om de kans op een zwangerschap te vergroten? In principe moet je voor ‘zwanger worden’ een jaar uittrekken, voordat je in aanmerking komt voor een eventuele vruchtbaarheidsbehandeling. Namelijk 80% van de stellen met een kinderwens is binnen een jaar in verwachting. Je vergroot je kans op een zwangerschap door een gezonde levensstijl voor jou én je partner.
Afspraak met huisarts / gynaecoloog
Begin je te vermoeden dat er een oorzaak moet zijn waarom je maar niet zwanger raakt, dan maak je als eerste een afspraak met je huisarts. Hij kan je direct doorverwijzen naar een gynaecoloog, maar je bijvoorbeeld ook de opdracht geven een temperatuurcurve te maken (als je dat nog niet gedaan hebt). Dat is namelijk de eenvoudigste methode om te kijken wanneer je eisprong is. Het kan ook zijn dat de huisarts een inwendig onderzoek doet.
Bij de gynaecoloog zal het allereerste wat er wordt gedaan een Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO) zijn. Dit basisonderzoek bestaat uit verschillende onderzoeken die kunnen opsporen wat eventueel een zwangerschap in de weg staat. Het gaat daarbij om sperma-onderzoek, of er een eisprong is, of het slijm in de baarmoederhals doorgankelijk is en of de eileiders doorgankelijk zijn. Ook bloed en urine zullen worden onderzocht.
Kinderwens op latere leeftijd
Ben je ouder dan 30, dan gaat ook de beruchte biologische klok tikken. De kans om zwanger te worden neemt af naarmate je ouder wordt. Als je ouder bent dan 35 of wanneer je een heel onregelmatige cyclus hebt en mogelijk verminderd vruchtbaar bent, wacht dan geen jaar maar ga eerder naar de huisarts. Bekijk hier de kans op een zwangerschap per leeftijd.
Oorzaak uitblijven zwangerschap
Wist je dat de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij 3 van de 10 gevallen bij de vrouw ligt, bij 3 van de 10 gevallen bij de man en bij 3 van de 10 bij beiden?! Bij 1 van de 10 stellen wordt geen oorzaak gevonden.
Lees ook: Zwanger worden: hoe kom je die onzekere periode door?