Hoe ga je om met zwangere vriendinnen?

Hoe ga je om met zwangere vriendinnen?

Als je probeert zwanger te worden, lijkt het wel of de √©√©n na de ander in je omgeving zwanger wordt. Met vriendinnen die dicht bij je staan kan dat heel lastig zijn. Enerzijds ben je blij voor haar, anderzijds vraag je je af waarom het haar w√©l gegund is … Je kunt je verdrietig en jaloers voelen. Vooral als je meerdere zwangere vriendinnen hebt terwijl het bij jou maar niet lukt, kost het veel energie om nog enthousiast te reageren.

De eerste stap om ervoor te zorgen dat het oké blijft tussen jou en je vriendin, is van jezelf accepteren dat je het er moeilijk mee hebt. Gevoelens van jaloezie en teleurstelling zijn heel normaal. Misschien vind je het belachelijk dat je je zo voelt, want je vriendin heeft net zoveel recht op een kind als jij. Maar erken je eigen emoties en laat ze er zijn. Zoek een manier om je gevoelens toe te laten. Af en toe een flinke huilbui kan al wonderen doen.

Praat over je gevoelens

Probeer te praten over hoe je je voelt. Je kent vast wel een begripvol persoon die je niet zal veroordelen om je gevoelens en je zal steunen. Ook de vriendin(nen) in kwestie zullen jou sneller begrijpen als je uitlegt dat je het er moeilijk mee hebt. Ze zal ongetwijfeld de onzekere periode voorafgaand aan je zwangerschap herkennen. Misschien kunnen jullie samen een middenweg vinden waarin je niet al te veel praat over zwangerschappen en baby’s. En als het lastig voor je is om intensief contact met haar te hebben, zet het dan tijdelijk op een lager pitje. Een goede vriendin begrijpt dat.

Beeld: iStock.com/PeopleImages