De teleurstelling als het niet lukt

De teleurstelling als het niet lukt

Als je een paar weken na het stoppen met de pil een negatieve zwangerschapstest in je handen hebt, kan het best even slikken zijn. Volgende maand weer een kans, denk je vol goede moed. Maar als je maand in maand uit de teleurstelling moet verwerken omdat het niet lukt, wordt het steeds moeilijker om positief te blijven. Vooral als je er voor je gevoel alles aan doet om je kans op een zwangerschap te vergroten, kun je gaan twijfelen aan je eigen vruchtbaarheid.

Ongeveer 25% van de vrouwen heeft te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Toch lukt het maar 3% echt niet om zwanger te raken. Misschien is het voor jou nu het juiste moment om te kijken naar mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen.

Dat kan een hele stap zijn, want je had gehoopt dat jullie zonder tussenkomst van medische hulp zwanger konden worden … Ook als je al midden in een traject zit, kan het je soms zwaar vallen. Er gebeurt van alles met je lichaam en je moet steeds je grenzen verleggen om dichter bij je grootste wens te komen: een baby.

Het is misschien vervelend maar heel normaal dat je emotioneel bent of psychische gevolgen ondervindt door je vruchtbaarheidsproblemen. Praat erover met je partner en vrienden of familie die dichtbij je staan. Ook een gesprek met je huisarts kan nuttig zijn. Hij kan je doorverwijzen naar een specialist die je de juiste hulp kan bieden. Hoe moeilijk het soms ook is, probeer positief te blijven. Even je gedachten verzetten kan wonderen doen.

Beeld: iStock.com