Ben ik onvruchtbaar?

Ben ik onvruchtbaar?

Als je al jarenlang probeert zwanger te worden kan de moed je flink in de schoenen zakken. Gaat het ooit nog lukken? Je bent verdrietig en gefrustreerd; waarom is het ons niet gegund? Misschien onderga je al enige tijd vruchtbaarheidsbehandelingen of zit je midden in onderzoeken om een verklaring te vinden. Het kan ook zijn dat je al langer weet dat je onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar bent. Welke symptomen horen hierbij en is er iets aan te doen?

Verminderde vruchtbaarheid

Er is sprake van verminderde vruchtbaarheid als het niet lukt om binnen 12 maanden op een natuurlijke manier zwanger te worden. Dat wil zeggen, zonder medische hulp of vruchtbaarheidsbehandelingen. In Nederland is dit bij 10 tot 15% van de stellen het geval. Als je te maken krijgt met verminderde vruchtbaarheid heb je minder kans op een zwangerschap, duurt het langer dan gemiddeld om zwanger te worden en heb je mogelijk medische hulp nodig. Dit betekent niet dat je definitief onvruchtbaar bent. Bij de meeste stellen die problemen hebben met zwanger worden is er sprake van verminderde vruchtbaarheid. Pas als blijkt dat jij of je partner geen kind kan krijgen is er sprake van onvruchtbaarheid.

Onvruchtbaarheid

In de medische wereld wordt onvruchtbaarheid ook wel infertiliteit genoemd, wat zoveel betekent als ‘het onvermogen tot voortplanting’. Sommige stellen weten al van tevoren dat ze nooit kinderen kunnen krijgen. Bij de vrouw omdat bijvoorbeeld de baarmoeder is verwijderd of bij de man omdat hij bijvoorbeeld zonder zaadballen is geboren. Echter de meeste mensen ontdekken pas dat ze onvruchtbaar zijn, als ze proberen zwanger te worden.

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor onvruchtbaarheid en allerlei klachten die daar op kunnen wijzen. Let op; dit zijn mogelijke signalen, dit betekent niet dat je per definitie onvruchtbaar bent:

  • Het lukt niet om binnen een jaar zwanger te worden
  • Je hebt een onregelmatige menstruatiecyclus of helemaal geen menstruatie
  • Je hebt langere tijd last van buik in je onderbuik

Onbegrepen verminderde vruchtbaarheid

Er zijn ook stellen waarbij de medische oorzaak voor verminderde vruchtbaarheid niet gevonden wordt. Zowel je partner als jij zijn getest op vruchtbaarheid en er zijn problemen gevonden, maar toch worden jullie maar niet zwanger. Dit wordt onbegrepen verminderde vruchtbaarheid genoemd. Soms is er wel een oorzaak, maar wordt die simpelweg niet gevonden omdat de medische wetenschap nog niet zover is. Daarom wordt er doorlopend onderzoek gedaan naar vruchtbaarheidsproblemen.

Verminderde vruchtbaarheid bij mannen

Vaak wordt er bij vruchtbaarheidsproblemen eerst gekeken naar de vruchtbaarheid van je partner, omdat dit relatief makkelijk te testen is. Dit wordt gedaan door middel van zaadonderzoek, lichamelijk onderzoek en/of een samenlevingstest. Bij een zaadonderzoek wordt onder andere gekeken naar de hoeveelheid en beweeglijkheid van de zaadcellen. Het lichamelijk onderzoek bevat vaak een check op de geslachtsorganen en bij een samenlevingstest wordt gekeken naar hoe de zaadcellen zich gedragen op de plek van bestemming. Meer informatie over verminderde vruchtbaarheid bij mannen.

Verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen

Onderzoek naar verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen vindt meestal plaats bij de gynaecoloog. Hier ga je uitgebreid in gesprek over eventuele erfelijke aandoeningen en je cyclus. Ook kijkt de gynaecoloog via een inwendig onderzoek naar je baarmoeder en eierstokken om eventuele afwijkingen op te sporen. Soms wordt er een röntgenfoto (HSG) gemaakt om de toegankelijkheid van je eileiders te checken. Meer informatie over verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Als uit onderzoek blijkt dat jullie verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar zijn, kan je in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Deze behandelingen variëren van licht tot zwaar en is volkomen afhankelijk van de oorzaak van jullie vruchtbaarheidsproblemen. Vaak denk je van tevoren dat je liever niet de medische molen in wilt voor een zwangerschap, maar merk je dat je de grenzen gaandeweg steeds verder oprekt. Blijf in ieder geval in gesprek met je partner en zoek contact met lotgenoten als je daar behoefte aan hebt.

Onvruchtbaar, wat nu?

Misschien zie je het hele traject met vruchtbaarheidsbehandelingen niet zitten en besluit je om je kinderwens om te geven. Of heb je juist alle stappen doorlopen en is het nog steeds niet gelukt om zwanger te worden. Er kan mogelijk een moment komen dat je moet gaan accepteren dat je kinderwens onbeantwoord blijft. Dit is voor veel mensen ontzettend zwaar en emotioneel. Ongewenste kinderloosheid kan sterke gevoelens van rouw oproepen; je moet afscheid nemen van je grootste droom. Je zal dit verdriet moeten verwerken, hoe moeilijk ook. Blijf praten met je partner en belangrijke mensen in je omgeving. Zoek hulp als je er niet uitkomt, in je eentje of samen blijven worstelen maakt het soms alleen maar lastiger.

Uiteraard zijn er ook andere samenstellingen mogelijk dan man en vrouw. Voel je vrij om ‘man’ of ‘partner’ te interpreteren zoals jij dat wilt.

Beeld: iStock.com/fizkes