MESA, PESA of TESE

MESA, PESA of TESE

Als een man wel zaad aanmaakt, maar dit door het ontbreken of afsluiten van de zaadleiders (bijvoorbeeld door een sterilisatie) niet naar buiten kan komen, zijn MESA, PESA of TESE geschikte methoden. Dit zijn chirurgische ingrepen die worden uitgevoerd door een uroloog of een androloog, in samenwerking met een gynaecoloog.

De vrouw zal op hetzelfde tijdstip een follikelpunctie moeten ondergaan: de bevruchting wordt door middel van ICSI tot stand gebracht.

MESA

Bij MESA (Micro Epididymale Sperma Aspiratie) wordt het zaad via microchirurgie opgezogen uit een zaadleider. Een laborant kan direct zien of er levende zaadcellen zijn, waardoor indien nodig de behandeling kan worden herhaald.

PESA

Bij PESA (Percutane Epididymale Sperma Aspiratie) wordt het sperma met een punctie uit de zaadleider gehaald. Deze ingreep is minder ingrijpend en kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.

TESE

Bij TESA (TEsticulaire Sperma Extractie) worden onrijpe spermacellen operatief uit de zaadbal gehaald door een stukje weefsel weg te nemen. In dat weefsel wordt gezocht naar één of meerdere spermacellen die geschikt zijn om in de eicel te injecteren.

Tot 2012 werden bovenstaande behandelingen alleen uitgevoerd in het kader van onderzoek. De reden hiervoor was dat er onzekerheid bestond over de korte en lange termijn gevolgen voor de gezondheid van de kinderen die met PESA/MESA of TESE verwekt werden. Inmiddels is bekend dat kinderen op de korte termijn even gezond zijn als kinderen die verwekt zijn door middel van een gewone ICSI of IVF-behandeling. Het onderzoek naar de lange termijngevolgen loopt nog, omdat de behandelingen pas sinds 1995 aangeboden worden.

Beeld: iStock.com