KID of KI

KID of KI

Kunstmatige Inseminatie met donorzaad (KID) behoort tot de mogelijkheden als je man zeer sterk verminderd of helemaal niet vruchtbaar is. Ook voor lesbische stellen met een kinderwens of alleenstaande vrouwen biedt deze methode uitkomst. Bij de behandeling wordt er donorsperma bij je ingebracht. Om het juiste moment te bepalen en de kans op een zwangerschap te vergroten, is het van belang om je cyclus goed in beeld te hebben.

Insemineren

Er zijn verschillende manieren om te insemineren, in principe allemaal pijnloos. Meestal wordt sperma ingebracht voor de baarmoedermond, door middel van een spuit of een cupje. Ook kan de baarmoeder zelf geïnsemineerd worden net als bij IUI. Het zaad wordt in dit geval eerst bewerkt in het laboratorium. Er bestaan ook zelfinseminatie sets zodat je zelf thuis kunt insemineren, als jouw situatie dat toelaat. De kans op een zwangerschap met KID is elke maand ongeveer 10-15%.

Bekende of onbekende donor

Als je zwanger wilt worden met behulp van KID, sta je voor de keuze of je een bekende of onbekende spermadonor wilt. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is hoe je de rol van de spermadonor of zelfs potentiële vader voor je ziet. Zal hij betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van jullie kind of wil je het samen met je partner of alleen gaan doen? De voor- en nadelen van een bekende en onbekende spermadonor op een rijtje.

Bekende spermadonor

Bij een bekende spermadonor is er iemand in jullie omgeving die je wilt helpen bij je kinderwens. Je kunt een vriend of kennis vragen om sperma te doneren of rondvragen of iemand een geschikte spermadonor kent. Wees er van bewust dat je goede afspraken met elkaar moet maken om teleurstellingen te voorkomen. Denk vooraf goed na over de mate van betrokkenheid en juridische rechten en plichten. Jullie en de spermadonor doen er verstandig aan om een donorcontract op te stellen, eventueel bij de notaris. Je bent vrij in de wijze van insemineren en dit kan op verzoek in het ziekenhuis.

Onbekende spermadonor

Bij een onbekende spermadonor maak je gebruik van een spermabank. De meeste spermabanken selecteren aan de hand van jullie medische en fysieke kenmerken de meest geschikte donoren en zoeken vervolgens de beste match. Een enkele spermabank biedt de mogelijkheid om wensen op te geven. Sinds 2004 worden alle spermadonoren geregistreerd bij Stichting Donorgegevens. Op verzoek kunnen ouders, huisarts of het donorkind zelf deze gegevens opvragen. Vanaf de leeftijd van 16 jaar kunnen donorkinderen indien gewenst in contact komen met de spermadonor.

Lees ook: 5x de leukste manieren om je zwangerschap bekend maken

KI

KI staat voor Kunstmatige Inseminatie met sperma van de eigen partner. Na voorbewerking in het laboratorium wordt bij kunstmatige inseminatie het sperma hoog in de baarmoedermond ingespoten. Bij IUI wordt dat in de baarmoeder gedaan.

Beeld: iStock.com/sturti