ICSI

ICSI

ICSI staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie en is een vorm van IVF waarbij één enkele zaadcel wordt geselecteerd en rechtstreeks in de eicel wordt geïnjecteerd. ICSI wordt vooral gebruikt als je man verminderd vruchtbaar is, bijvoorbeeld door een slechte zaadkwaliteit of beweeglijkheid.

Soms gaat hier een MESA/PESA of TESE behandeling aan vooraf, waarbij de zaadcellen rechtstreeks uit de teelballen worden gehaald. Net als bij IVF worden er door middel van een hormoonbehandeling meerdere eicellen tot rijping gebracht. De kans op slagen bij ICSI is iets hoger dan bij een gewone IVF-behandeling. Dat komt omdat er vaak geen verminderde kans op een zwangerschap aanwezig is bij de vrouw. Je persoonlijke slagingskans hangt af van een aantal factoren, zoals je leeftijd en de kwaliteit van de ontstane embryo’s.

IVF en ICSI worden niet in elk ziekenhuis toegepast. Er is in Nederland een klein aantal IVF-klinieken en alleen deze hebben het recht over een IVF-laboratorium te beschikken. De zogenaamde transportklinieken kunnen een IVF-behandeling uitvoeren, met uitzondering van de laboratoriumfase en de terugplaatsing. Hiervoor moet je naar de IVF-kliniek. Bijna alle IVF-klinieken voeren ook ICSI-behandelingen uit.

Beeld: iStock.com