Hormoonbehandeling

Hormoonbehandeling

De belangrijkste hormonen die je nodig hebt om zwanger te worden, zijn het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) en LH (Luteïniserend Hormoon). FSH en LH worden via het bloed naar de eierstokken getransporteerd en zijn verantwoordelijk voor de rijping van het eitje en de eisprong.

Als er bij jou een hormoonafwijking is geconstateerd of je om een andere reden verminderd vruchtbaar bent, kun je behandeld worden met deze hormonen om je cyclus te reguleren, meer eitjes te laten rijpen en een eisprong op te wekken. Hierdoor neemt de kans op bevruchting toe. Hetzelfde gebeurt bij IUI en IVF.

Hormoontabletten

Clomifeen (merknamen Clomid© en Serophene©) bestaat uit tabletten. Het wordt gegeven bij niet al te ernstige hypothalame amenorroe. Ddit is het uitblijven van de menstruatie waarbij de oorzaak bij de hypothalamus ligt. Er is dan nog wel sprake van enige oestrogeenprodutie. Clomifeen lijkt veel op het natuurlijk oestrogeen. Via het bloed komt het bij de hypothalamus en blokkeert het het eigen oestrogeen. Als gevolg van het ‘zogenaamde’ tekort aan oestrogeen gaat de hypothalamus vanzelf meer LHRH aanmaken. Hierdoor komt er weer meer LH en FSH, zodat de follikels weer gaan groeien. Doordat clomifeen de eierstokken licht overstimuleert waardoor soms meerdere eicellen vrijkomen, bestaat er een verhoogde kans op een meerlingzwangerschap. Niet alle vrouwen reageren op de behandeling met clomifeen. In dat geval kan geprobeerd worden de eierstokken te stimuleren met gonadotrofine-injecties.

Bijwerkingen

Een hormoonbehandeling is voor de meeste vrouwen best intensief. Sommige vrouwen krijgen last van bijwerkingen die bij hormonen horen: stemmingswisselingen, vermoeidheid en misselijkheid. Dus naast de gebruikelijke spanning rondom zwanger worden, kan je lichamelijke ongemakken ervaren van de hormoonbehandeling. Luister goed naar je lichaam en bedenk dat het voor een goed doel is!

Beeld: iStock.com