Eicellen invriezen
De mogelijkheid om je eicellen in te laten vriezen is relatief nieuw; pas sinds 2006 gaat het invriesproces dusdanig snel zodat de schade aan de eicellen beperkt blijft. Vaak worden eicellen ingevroren vanwege een medische indicatie, maar sinds 2011 bestaat de ook mogelijkheid om je eicellen in te laten vriezen zonder dat daar een medische noodzaak voor is. Later worden de eicellen ontdooid en gebruikt tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF of ICSI.
Eicellen invriezen vanwege een medische noodzaak
In de volgende medische situaties kan het invriezen van je eicellen een goede oplossing zijn:
- Je moet een behandeling ondergaan die schadelijk is voor je vruchtbaarheid, denk aan behandelingen zoals chemotherapie of bestraling.
- Je hebt een verhoogde kans dat je vervroegd in de overgang terecht komt.
- Je ondergaat een vruchtbaarheidsbehandeling, waarbij je partner op de dag van de punctie geen zaad kan produceren.
- Als je vanwege religieuze redenen bezwaren hebt bij het ontstaan van overgebleven embryo’s (bijvoorbeeld bij IVF).
Eicellen invriezen vanwege sociale redenen
Je kunt ook sociale redenen hebben voor het laten invriezen van je eicellen, het zogenaamde ‘social freezing’. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld nog geen partner hebt of eerst nog carrière wilt maken, maar later wel de beschikking wilt hebben over de eicellen uit je optimaal vruchtbare jaren. Houdt wel rekening met hoge kosten; de meeste zorgverzekeraars zullen dit waarschijnlijk niet vergoeden.
Hoe werkt het invriezen van eicellen?
De behandeling die nodig is voor het invriezen van eicellen lijkt veel op een IVF-behandeling. Dit is een ingrijpende behandeling die zo’n 2 tot 3 weken in beslag neemt. In deze periode worden je eierstokken gestimuleerd met hormonen, zodat er meerdere eicellen tegelijk rijp worden. Met behulp van een punctie worden de eicellen geoogst. Wanneer je weer een beroep wilt doen op de ingevroren eicellen, worden ze ontdooid en bevrucht. Hierdoor ontstaan embryo’s die na een paar dagen in je baarmoeder geplaatst worden.
Bij de meeste (academische) ziekenhuizen kun je tot je 39e eicellen laten oogsten en invriezen. Dit heeft te maken met de sterke afname van je vruchtbaarheid na deze leeftijd. Het laten terugplaatsen kan vaak tot eind 40. Houd er rekening mee dat dit soort behandelingen vaak maanden in beslag nemen en je te maken kan krijgen met wachtlijsten.
Wil je meer informatie over het laten invriezen van je eicellen? Vraag je huisarts om een doorverwijzing naar één van de 13 ziekenhuizen die deze behandeling aanbieden.