Eiceldonatie

Eiceldonatie

Bij eiceldonatie staat een donor haar eicellen af aan een vrouw die zelf geen geschikte eicellen (meer) heeft. Ook wanneer je drager bent van een erfelijke aandoening, die een gevaar zou kunnen zijn voor je kind, behoort deze behandeling tot de mogelijkheden. Voor eiceldonatie moet de wensmoeder wel een goed functionerende baarmoeder hebben om een zwangerschap te kunnen voldragen. Eiceldonatie is een stuk ingrijpender dan spermadonatie, omdat eicellen lastiger te verkrijgen zijn dan zaadcellen.

De eiceldonor ondergaat een complete IVF-behandeling om de eicellen te kunnen ‘oogsten’. Gelijktijdig met de IVF-behandeling van de donor, krijg jij een hormoonbehandeling om te zorgen dat je baarmoederslijmvlies op het goede moment klaar is om een bevrucht eitje te ontvangen en te laten innestelen. Nadat de donor haar eitjes heeft afgestaan, worden ze bevrucht met het sperma van je partner. Vervolgens worden de ontstane embryo’s in je baarmoeder geplaatst.

Hoe kom je aan een eiceldonor?

Eiceldonatie is in Nederland mogelijk met een eigen donor of via een eicelbank. De meeste IVF-centra doen behandelingen voor wensouders die hun eigen donor meenemen. Het is echter niet eenvoudig om een vrouw te vinden die voor jou eiceldonor wil zijn. Misschien kun je je zus of een vriendin vragen om eicellen te doneren of rondvragen of iemand een geschikte eiceldonor kent.

Dit is een optie waarbij je jezelf kwetsbaar moet durven opstellen, want wat je vraagt is niet niks. Een eiceldonor moet een ingrijpende behandeling ondergaan en daarnaast psychisch in staat zijn om afstand te kunnen doen van haar eicellen.

Eicelbank

Sinds 2012 kun je in Nederland zwanger worden met behulp van een eiceldonor. Er zijn drie eicelbanken: het AMC in Amsterdam, het UMC in Utrecht en het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. De wachtlijsten zijn echter lang vanwege het tekort aan donoren. Sinds 2004 worden alle sperma- en eiceldonoren geregistreerd bij Stichting Donorgegevens. Op verzoek kunnen ouders, huisarts of het donorkind zelf deze gegevens opvragen. Vanaf de leeftijd van 16 jaar kunnen donorkinderen indien gewenst in contact komen met de eiceldonor.

Beeld: iStock.com