Zwanger worden zonder menstruatie

Zwanger worden zonder menstruatie

Je hebt een kinderwens en wilt graag (weer) zwanger worden. Er is echter 1 probleem; je menstrueert niet. Het is geheel afhankelijk van jouw situatie of je ondanks de uitblijvende menstruatie toch zwanger kunt worden. In dit artikel bespreken we een aantal mogelijke oorzaken van een ontbrekende menstruatie. Kijk welke situatie voor jou van toepassing is.

Je bent gestopt met anticonceptie

Een mogelijk oorzaak waarom je menstruatie uitblijft is omdat je recentelijk gestopt bent met anticonceptie. Je lichaam heeft tijd nodig om je natuurlijke menstruatiecyclus te herstellen. Houd er rekening mee dat dit zo een aantal maanden kan duren. Uiteraard weet je niet precies wanneer je weer een eisprong hebt, omdat de eerste menstruatie pas volgt als deze al geweest is. Je kunt dus al zwanger raken na het stoppen met anticonceptie, ook als je nog geen menstruatie hebt gehad.

Je vorige zwangerschap

Het kan na een vorige zwangerschap enige tijd duren voordat je menstruatiecyclus weer op het normale niveau is. Vooral als je borstvoeding geeft blijft je menstruatie meestal uit. Dit wil echter niet zeggen dat je niet vruchtbaar bent. Net als na het stoppen met anticonceptie weet je niet precies wanneer er weer een eisprong plaatsvindt. Vaak is dit een kwestie van geduld. Met behulp van ovulatietesten kun je eventueel zien of er weer een eisprong gemeten wordt.

Je hebt een miskraam gehad

Een miskraam is een heftige en verdrietige gebeurtenis. Het is begrijpelijk dat je snel daarna weer zwanger wilt worden. Lichamelijk herstelt je lichaam zich redelijk snel na een miskraam. Het bloedverlies houdt meestal zoā€™n 2 tot 3 weken aan. Tegelijkertijd daalt het zwangerschapshormoon en zodra dit hormoon verdwenen is komt je menstruatiecyclus weer op gang. Meestal kan je na ongeveer 4 tot 8 weken weer een menstruatie verwachten. Het is dus goed mogelijk dat je 2 tot 6 weken na de miskraam alweer vruchtbaar bent. Vraag jezelf wel goed af of je er alweer aan toe bent.

Hormonale disbalans

Het is mogelijk dat je menstruatie wegblijft door een hormonale disbalans. Dit betekent dat je door een wisselende hoeveelheid hormonen geen eisprong hebt. Oorzaken van deze wisselende hormonen zijn bijvoorbeeld spanningen, intensief sporten, eetproblemen of streng lijnen. Probeer te achterhalen of er recentelijk veranderingen geweest zijn in je leven die mogelijk een grote impact hebben op je gezondheid. Wellicht helpen de tips uit het artikel Gezonde levensstijl je verder. Heb je al langere tijd geen menstruatie meer gehad? Neem dan contact op met je huisarts.

Stress

Stress heeft grote invloed op je lichaam. Met name langdurige stress houdt je lichaam in een constante vorm van paraatheid, waardoor andere lichaamsprocessen worden stilgelegd of afgezwakt. Dit heeft nadelige gevolgen voor je vruchtbaarheid, waardoor je menstruatie kan uitblijven. Door stress bij jezelf te herkennen kun je stress vaak al een stuk verminderen. De tips uit dit artikel over stress kunnen je hierbij helpen. Lukt het maar niet om te ontspannen? Zoek dan hulp van een coach of psycholoog.

Onder- of overgewicht

Als je ondergewicht hebt vindt er mogelijk geen eisprong plaats. Dit komt omdat je alleen zwanger kunt worden als je lichaam hiertoe in staat is. Een lichaam met te weinig lichaamsvet heeft geen energieopslag, waardoor onder invloed van hormonen je menstruatiecyclus stopt. Andersom geeft overgewicht ook problemen in de hormoonhuishouding, waardoor er minder of geen eisprongen plaatsvinden. Een gezond gewicht vergroot je vruchtbaarheid en daarmee je kans op zwanger te worden. Voldoende beweging, gezonde voeding, een gezonde levensstijl en een BMI tussen de 19 en 25 zijn optimaal.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben invloed op de menstruatiecyclus, waardoor het tijdelijk of langdurig wegblijft. Dit zijn met name medicijnen tegen angst en depressie, antipsychotica en uiteraard anticonceptie zoals de pil, prikpil en de hormoonspiraal. Wil je graag zwanger worden, maar zorgen medicijnen ervoor dat je geen eisprong hebt? Ga dan in overleg met je huisarts. Wellicht zijn er alternatieve geneesmiddelen die geen invloed hebben op je menstruatiecyclus. Stop nooit zomaar van de ene op de andere dag met medicijnen. Vaak moet je dit rustig afbouwen, onder begeleiding van een medisch specialist.

Vruchtbaarheidsproblemen

Helaas komt het ook voor dat je uitblijvende menstruatie wordt veroorzaakt door (milde) vruchtbaarheidsproblemen. Dit kan een hormoonstoornis zijn waardoor er geen eisprong optreedt, afgesloten eileiders of verklevingen aan de eileiders/eierstokken. Ook kan vervroegde overgang of PCOS de oorzaak zijn. Probeer je al een jaar zwanger te worden en heb je regelmatig geen menstruatie? Laat je dan doorverwijzen naar de gynaecoloog voor een vruchtbaarheidsonderzoek. De meeste vruchtbaarheidsproblemen zijn goed te behandelen, maar realiseer je wel dat je mogelijk te maken krijgt met een mentaal en fysiek zwaar traject.

Beeld: iStock.com/Sneksy