Zwanger worden na een miskraam

Zwanger worden na een miskraam

Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt ermee te maken: een miskraam. Een miskraam is een heftige en verdrietige gebeurtenis. Sommige vrouwen willen daarna zo snel mogelijk weer zwanger worden, terwijl anderen liever de tijd nemen om het verlies te verwerken. Probeer je eigen gevoel te volgen. In dit artikel lees je hoelang je in ieder geval moet wachten met opnieuw zwanger worden en hoe groot de kans is op herhaling.

Het verloop van een miskraam

Een miskraam is een spontane afbreking van de zwangerschap voor 16 weken. Vaak is bloedverlies één van de eerste symptomen. Het is ook mogelijk dat je via een echo ziet dat het vruchtje niet meer leeft, maar dat het bloedverlies nog op gang moet komen. De meest voorkomende oorzaak van een miskraam is een aanlegfout tijdens de bevruchting. Het vruchtje stopt met groeien en als reactie daarop stoot je lichaam het af. Dit is een volkomen natuurlijk proces, hoe moeilijk en verdrietig ook.

Je kunt een miskraam afwachten en je lichaam de tijd geven om het vruchtje af te stoten. Zo kun je in een rustig tempo het verlies van je zwangerschap verwerken, gewoon thuis zonder medische ingrepen. Als je dit niet prettig vindt kan je ook een curettage ondergaan of de miskraam opwekken met medicijnen. Bij een curettage wordt je baarmoeder schoongemaakt door een gynaecoloog in het ziekenhuis. Bij het opwekken van een miskraam met medicijnen gebruik je het middel Cytotec. Dit veroorzaakt samentrekkingen in je baarmoeder waardoor je minder lang hoeft te wachten op spontane bloedingen.

Wanneer weer zwanger worden na een miskraam?

Lichamelijk herstelt je lichaam zich redelijk snel na een miskraam. Het bloedverlies kan zo’n 2 tot 3 weken aanhouden. Tegelijkertijd daalt het zwangerschapshormoon. Zodra dit hormoon verdwenen is komt je menstruatiecyclus weer op gang. Meestal kan je ongeveer 4 tot 8 weken daarna weer een menstruatie verwachten. De eerste menstruatie na een miskraam kan heftiger verlopen dan normaal.

De eerste menstruatie na een miskraam is ook het teken dat je lichaam weer zwanger kan worden. Vraag jezelf wel af of je hier inderdaad alweer aan toe bent. Iedereen verwerkt een miskraam anders, dus doe vooral wat goed voelt.

Je kans op een zwangerschap na een miskraam

Je kans op een zwangerschap na een miskraam is niet hoger of lager dan normaal. Je hebt net zoveel kans op zwangerschap als iemand die niet eerder een miskraam heeft gehad. Dit betekent dat je ongeveer 15 tot 20% kans hebt op een zwangerschap per menstruatiecyclus. Ongeveer 90-95% van de vrouwen krijgt bij een volgende zwangerschap geen miskraam.

Herhaalde miskraam

Helaas komen herhaalde miskramen ook voor. Hierbij heb je 2 of meer keer een miskraam gehad en is het verstandig om met een gynaecoloog te bekijken of er verder onderzoek nodig is. Afhankelijk van dit onderzoek vertelt de gynaecoloog je hoe groot de kans is dat je opnieuw een miskraam krijgt. Meestal is de kans groter dat een volgende zwangerschap wél goed gaat.

Angst voor een miskraam

Als je opnieuw zwanger bent na een miskraam kan je bang zijn voor herhaling. De eerste maanden voelen erg onzeker en bij elke krampje denk je dat het fout gaat. Heb je last van dit soort angsten? Probeer dan zoveel mogelijk afleiding te zoeken en je neer te leggen bij de onzekerheid. Praat met je partner of verloskundige over je angsten en probeer niet ieder pijntje op te zoeken via internet. Hierdoor leg je teveel focus op je angsten en kan je amper genieten van het nieuwe leven in je buik.

Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie over je zwangerschap blijft ontvangen van WIJ als je een miskraam hebt gehad. Vergeet daarom niet om je zwangerschap af te melden in je profiel op WIJ.nl. Je kunt ook contact opnemen met onze consumentenservice.

Beeld: iStock.com