Wanneer mag ik weer zwanger worden na de bevalling?

Wanneer mag ik weer zwanger worden na de bevalling?

Je baby is net een paar maanden oud en het begint alweer te kriebelen. Je wilt graag redelijk snel na de eerste een tweede kind, bijvoorbeeld omdat je kinderen dan weinig leeftijdsverschil hebben of omdat je nu toch nog volop in de luiers zit. Maar is het wel verstandig om kort na de bevalling weer zwanger te worden? We zetten alle feiten voor je op een rijtje.

Menstruatiecyclus weer op gang

Je menstruatiecyclus kan 2 of 3 weken na je bevalling alweer terugkomen. Zodra je een eisprong hebt kan je ook weer zwanger worden. Zo kan het dus ook voorkomen dat je onverwacht snel weer zwanger raakt. Dit is uiteraard wel heel erg snel, dokters adviseren dan ook om tenminste 6 weken te wachten met seks na je bevalling. Als je borstvoeding geeft duurt het meestal wat langer voordat je menstruatiecyclus weer op gang komt. Dit komt omdat je ovulatie hormonaal geremd wordt. Borstvoeding geven is echter geen waterdichte manier van geboortebeperking, gebruik dus altijd anticonceptie als je (nog) niet zwanger wilt worden.

Herstellen na je vorige zwangerschap

Er wordt vaak geadviseerd om een half jaar tot een jaar te wachten met zwanger worden na een eerdere zwangerschap. Zo heeft je lichaam de tijd om te herstellen na de vorige zwangerschap en bevalling. Vooral als je een keizersnede hebt gehad is het extra belangrijk om voldoende tijd uit te trekken om te herstellen. De baarmoederwand moet voldoende geheeld zijn om een nieuwe zwangerschap te kunnen dragen. Geen paniek als je toch snel zwanger bent na een keizersnede; je verloskundige of gynaecoloog zal je goed in de gaten houden en eventueel een tweede keizersnede voorstellen.

Snel zwanger raken na een eerdere zwangerschap hoeft overigens geen problemen op te leveren. Het is wel belangrijk dat je dan onder goede controle staat.

Borstvoeding en zwangerschap

Als je snel na je eerdere zwangerschap opnieuw zwanger bent, kun je tot laat in de zwangerschap borstvoeding geven. Wel zal de samenstelling van de moedermelk wat veranderen en merk je dat je tepels extra gevoelig zijn. Sommige vrouwen geven aan dat ze extra misselijk worden door het voeden of ervaren een terugloop in de melkproductie. Bedenk wel goed dat borstvoeding tijdens een zwangerschap veel van je eigen voedingsstoffen en lichaam vraagt. Houdt dus goed in de gaten of je je goed voelt en het nog prettig vindt. Zo niet, dan kun je (gedeeltelijk) overstappen op kunstvoeding.

Als borstvoeding tijdens je zwangerschap prima verloopt, dan is er geen enkele belemmering om er mee te stoppen. Je kunt na de bevalling zelfs 2 kinderen van verschillende leeftijden tegelijk voeden, het zogenaamde tandemen. Je melkproductie past zich na de bevalling automatisch aan op de behoefte van je jongste kind.

Risicoā€™s snel zwanger worden na bevalling

Er is nog weinig onderzoek geweest naar 2 zwangerschappen snel achter elkaar. De kans is redelijk groot dat een snel opvolgende zwangerschap na je bevalling probleemloos verloopt, maar toch kleven er een aantal risicoā€™s aan:

 • Placentaloslating
  Vanwege onvoldoende herstel van je eerste zwangerschap, kan het voorkomen dat je placenta loslaat van de baarmoederwand. Hierdoor krijgt je baby geen zuurstof meer, wat ernstige gevolgen kan hebben zoals vroeggeboorte, hersenbeschadiging of overlijden.

 • Placenta praevia
  Een placenta previa is een placenta die zich te laag onderin de baarmoeder hecht aan de baarmoederwand. De placenta kan dan over de inwendige opening van de baarmoeder liggen, welke de overgang vormt van de baarmoederholte naar de baarmoederhals. Als je placenta helemaal of gedeeltelijk over de ingang van de baarmoederholte ligt, is een keizersnede nodig. Ligt je placenta meer dan 2 centimeter van de ingang af? Dan is de kans groot dat je vaginaal kunt bevallen zonder overmatig bloedverlies.

 • Scheur in de baarmoeder
  Je hebt 50 keer meer kans op een scheur in de baarmoeder bij een natuurlijke bevalling als je eerst een keizersnede hebt gehad. Een korte tijd tussen 2 zwangerschappen is dus een indicatie voor extra controles. Gelukkig komt deze aandoening maar weinig voor (9 op de 1000).

 • Vroeggeboorte
  Er bestaat een verband tussen vroeggeboorte en een nieuwe zwangerschap binnen 18 maanden na de bevalling. Hierdoor is een snelle zwangerschap na je vorige altijd een indicatie voor strenge controle door je verloskundige of gynaecoloog.

 • Gevolgen voor tweede kind
  Een snelle tweede zwangerschap kan ook gevolgen hebben voor je tweede kind. De kans op autisme, laag geboortegewicht en een lager gewicht dan gemiddeld is groter dan wanneer er voldoende tijd tussen de 2 zwangerschappen zit. Daarnaast kan je zelf moeite hebben met de aandacht verdelen tussen 2 jonge kinderen, waardoor er minder tijd is en de ontwikkeling van je baby mogelijk minder snel gaat.

 • Je relatie
  Tot slot kan je relatie onder druk komen te staan als je vlak na elkaar kinderen krijgt. Alle aandacht gaat naar de babyā€™s, waardoor er weinig tijd meer over blijft voor je relatie. Daarnaast kunnen de gebroken nachten en de financiĆ«le situatie voor spanningen zorgen. Probeer zoveel mogelijk hulp te aanvaarden en zorg dat je regelmatig tijd voor elkaar vrijmaakt.

Beeld: iStock.com