Wanneer ben ik vruchtbaar?

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Je vergroot je kans op een zwangerschap door je eigen cyclus goed in beeld te hebben. Het is handig om je menstruatie bij te houden, zo weet je hoelang je cyclus duurt. Bij de meeste vrouwen ligt dit rond de 28 dagen, maar het kan ook korter of langer zijn. Als je een regelmatige cyclus hebt kan je berekenen wanneer je eisprong is. Vaak is dit rond de 14 dagen voor je eerstvolgende menstruatie.

De dagen vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Seks op de dag vóór of de dag ván je eisprong geeft ook een goede kans op bevruchting. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. Ook bij een onregelmatige cyclus zijn onderstaande methodes geschikt om je vruchtbare dagen te bepalen.

Temperatuurmethode

Je lichaamstemperatuur kan je helpen bij het bepalen van je vruchtbare dagen. Tijdens de eisprong gaat je temperatuur namelijk 0,2 tot 0,5°C omhoog. Als je gedurende minimaal één volledige cyclus op een vast tijdstip (bij voorkeur ‘s ochtends voor het opstaan) je temperatuur opneemt, weet je wat je normale temperatuur is. Daarna kun je bepalen wanneer je temperatuur is gestegen. Als je temperatuur gestegen is, is je eisprong al geweest. Je vruchtbare dagen zijn dus net voor of op de dag van de temperatuursverhoging. De temperatuurmethode werkt goed in combinatie met een ovulatietest.

Ovulatietest

Net als bij een zwangerschapstest meet een ovulatietest de hoeveelheid hormonen in je urine. Het gaat in dit geval om de hoeveelheid Luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel rijpt, loslaat en ‘springt’. Het niveau van dit hormoon is gedurende het grootste deel van je cyclus heel laag. Maar ongeveer 24 tot 36 uur voor je eisprong neemt de hoeveelheid LH toe tot het topniveau wordt bereikt, dat één tot twee dagen aanhoudt. Tussen de 24 en 48 uur na de start van de piek vindt de eisprong plaats. Om de LH-piek te vinden, kun je het beste een paar dagen achter elkaar testen.

Billingsmethode

Ook is het mogelijk om je vruchtbaarheid te bepalen aan de hand van vaginale afscheiding, het cervixslijm. Door de grote hoeveelheid oestrogeen tijdens je vruchtbare dagen, is het cervixslijm rekbaar, elastisch en doorzichtig wit. Je kunt dit bekijken door wat slijm tussen duim en wijsvinger te nemen. Deze methode vergt wel wat oefening, maar het is de moeite waard om hier op te letten tijdens de periode rondom je vruchtbare dagen.

Inwendig onderzoek

Op je vruchtbare dagen wordt je baarmoedermond wat zachter en gaat hij een beetje open staan. Je kunt dit (na enige oefening) zelf voelen met je vingers. Ben je vruchtbaar, dan voelt de baarmoedermond aan als je lippen of oorlel; op niet-vruchtbare dagen voelt het wat harder, meer als het puntje van je neus.

Beeld: iStock.com/PeopleImages