Je cyclus en eisprong berekenen

Je cyclus en eisprong berekenen

Als je weet wat je vruchtbare dagen zijn duurt en wanneer je eisprong plaatsvindt, verhoog je de kans op een zwangerschap. Als je net gestopt bent met hormonale anticonceptie, kan het een aantal maanden duren voordat je weer terug bent in je natuurlijke cyclus. Houdt je menstruatiecyclus een aantal maanden bij om een realistisch beeld te geven van de duur van je cyclus.

Bereken je vruchtbare dagen met de ovulatiecalculator.

Iedereen heeft een andere menstruatiecyclus, dus als je je lichaam beter leert kennen, kun je je kansen op zwanger worden vergroten. Probeer onze ovulatiecalculator om erachter te komen wanneer je het meest vruchtbaar bent en wanneer je eisprong is.

cyclus-berekenen

Wanneer is je vruchtbare periode?

Je vruchtbare periode, of ovulatie, valt ongeveer midden in je menstruatiecyclus, die meestal tussen de 25 en 35 dagen duurt. Om je vruchtbare dagen te bepalen, noteer je de eerste dag van elke menstruatie, bijvoorbeeld in een agenda of app. Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt de dag voor je volgende menstruatie. De ovulatie gebeurt meestal rond 14 dagen voor de start van je volgende cyclus. Dit kan variëren, dus bereken het gemiddelde van je laatste 3 tot 4 cycli voor een accuratere schatting. Blijft je menstruatie uit of menstrueer je niet? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Goed om te weten: ook zonder menstruatie kun je zwanger worden .

Wanneer kun je het beste zwanger worden?

Om meer kans te hebben om zwanger te worden, is het goed om seks te hebben als je vruchtbaar bent. Je bent het vruchtbaarst in de dagen rondom je eisprong. Dat is het moment dat er een eicel vrijkomt. Meestal zijn er 6 dagen in je menstruatiecyclus waarop je zwanger kunt worden. Het zijn de 5 dagen voor de eisprong en de dag van de eisprong zelf. Sommige mensen worden snel zwanger, anderen hebben meer tijd nodig. Er is meer informatie beschikbaar over hoe lang het kan duren om zwanger te worden.

ovulatie-cyclus-overzicht

Wat is het verschil tussen ‘ovulatie’ en ‘vruchtbare dagen’?

‘Ovulatie’ is het moment in de menstruatiecyclus waarop een eicel uit een van de eierstokken vrijkomt. Dit gebeurt meestal 12 tot 16 dagen voordat je volgende menstruatie begint. De ‘vruchtbare dagen’ verwijzen naar de periode in een vrouw haar menstruatiecyclus waarin de kans op zwangerschap het grootst is. Deze periode omvat de dagen vóór de eisprong en de dag van de eisprong zelf. Als je in deze periode onbeschermde seks hebt, is de kans om zwanger te worden het hoogst."

Zelf je vruchtbare dagen berekenen

Als je weet hoelang je menstruatiecyclus duurt, kun je ook je eisprong en daarmee je vruchtbare dagen berekenen. Ongeveer 14 dagen voor je menstruatie komt er een eitje uit één van de eierstokken vrij. Dat wordt de eisprong of ovulatie genoemd. Dat eitje (zo klein als een speldenknopje) leeft ongeveer 6 tot 24 uur. Om zwanger te worden, moet het binnen deze uren bevrucht worden. Zaadcellen blijven zo’n 3 dagen in je lichaam in leven. Je hebt dus de meeste kans om zwanger te worden als je in de dagen vóór de eisprong seks hebt. De dagen vlak voor je ovulatie ben je het dus het meest vruchtbaar.

Onregelmatige cyclus

Niet elke vrouw heeft een regelmatige cyclus. Een onregelmatige menstruatiecyclus kan het iets ingewikkelder maken om je vruchtbare dagen te berekenen. Wanneer je menstruatiecyclus onregelmatig is en je niet binnen een paar dagen kunt voorspellen wanneer je menstruatie begint, kan het lastiger zijn om je ovulatiedatum te bepalen. Echter, er bestaan alternatieve methoden om te achterhalen wanneer je ovuleert. Dit kan onder meer door veranderingen in je vaginaal slijm te observeren, ovulatietesten te gebruiken, of je basale lichaamstemperatuur te meten. Om toch een beeld te krijgen van wanneer je eisprong plaatsvindt, kun je het beste een combinatie van deze 4 methoden gebruiken:

  • Temperatuurmethode
    Je kunt ook meer te weten komen over je menstruatiecyclus door elke ochtend als je wakker wordt je temperatuur te noteren - dit wordt ook wel je basale temperatuur genoemd. Begin zodra je zwanger wilt worden met het opmeten van je temperatuur. Doe dit elke dag op hetzelfde tijdstip. De resultaten noteer je in een grafiek of app. Met de temperatuurmethode zie je vlak voor je eisprong een daling in je temperatuur, om vervolgens tijdens je eisprong te stijgen. Een lichte temperatuurstijging (ongeveer 0,2°C) gedurende 3 dagen geeft meestal aan dat je eisprong heeft plaatsgevonden en dat je vruchtbare periode voorbij is. Als je dit gedurende een aantal maanden bijhoudt, krijg je een goed beeld van wanneer je eisprong is. Vergeet niet dat dingen zoals ziektes of infecties de metingen kunnen beïnvloeden. Sommige vrouwen kunnen hun eisprong ook voelen.

  • Gemiddelde berekenen
    Bereken de gemiddelde duur van de afgelopen 4 tot 5 menstruatiecycli. Het getal dat hier uit komt vul je vervolgens in bij de ovulatiecalculator. De calculator berekent je meest vruchtbare dagen.

  • Ovulatietest
    Ovulatietesten, verkrijgbaar bij de drogist, zijn eenvoudig in gebruik. Ze detecteren een toename van een specifiek hormoon in je urine, wat wijst op de naderende eisprong. Hierdoor kun je de twee meest vruchtbare dagen voor conceptie bepalen. Houd er rekening mee dat je ook rond deze dagen vruchtbaar kunt zijn. Om de testen effectief te gebruiken, is het handig om je normale menstruatiecyclus te kennen. Dit helpt je te bepalen wanneer je moet beginnen met testen. Begin een paar dagen voor je meest vruchtbare dagen met de ovulatietesten. Als richtlijn zou je de kortste cyclus van de afgelopen maanden kunnen gebruiken. Hierdoor heb je de grootste kans dat je je meest vruchtbare dagen kan meten. Bij een onregelmatige cyclus kan een ovulatietest nuttig zijn om het moment van ovulatie vast te stellen, maar je zult waarschijnlijk meer test strips nodig hebben. Er is geen bewijs dat het gebruik van ovulatietesten de kans op natuurlijke zwangerschap verhoogt. Blijf de ovulatietesten gebruiken tot je een positief resultaat bereikt. De ovulatiecalculator geeft een indicatie. Je kunt er ook voor kiezen om een ovulatietest te doen.

  • Billingsmethode
    Bij de billingsmethode bepaal je je vruchtbaarheid aan de hand van het cervixslijm. Dit is vaginale afscheiding die tijdens je vruchtbare dagen rekbaar, elastisch en doorzichtig wit wordt. Als je hormoonspiegels stijgen om je lichaam voor te bereiden op de eisprong, zul je waarschijnlijk merken dat je slijm begint te produceren dat vochtig, kleverig, wit en romig is. Dit is het begin van de vruchtbare periode van je menstruatiecyclus.

Vlak voor en tijdens de ovulatie wordt het slijm veel dunner, glibberiger en rekbaarder. Soms vergelijken mensen het met rauw eiwit. Dit dunnere slijm is zo ontworpen dat het sperma er gemakkelijk doorheen kan zwemmen. Het geeft aan dat je in je vruchtbare fase zit, dus dit is het moment om seks te hebben als je zwanger wilt worden. De laatste dag dat je de nattere afscheiding opmerkt, wordt ook wel ‘piekdag’ genoemd. Dit gebeurt meestal vlak na de ovulatie. Is het slijm draderig tussen duim en wijsvinger? Dan ben je zeer waarschijnlijk vruchtbaar. Na 3 dagen ben je meestal niet meer vruchtbaar. Deze methode vergt wel wat oefening!

Beeld: iStock.com/Nuttawan Jayawan