Stoppen met anticonceptie

Stoppen met anticonceptie

De eerste stap bij een kinderwens is stoppen met het gebruik van anticonceptie. Vervolgens heeft je lichaam tijd nodig om je natuurlijke cyclus te herstellen. Houd er rekening mee dat dat een aantal maanden kan duren. Als je geen hormonale anticonceptie zoals condooms gebruikt, dan kun je in principe zwanger raken zodra je daarmee stopt.

Stoppen met de pil

Het kan na het slikken van de pil enige tijd duren voordat je natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang komt. Dat verschilt overigens van vrouw tot vrouw. De Ć©Ć©n is na precies vier weken weer ongesteld, bij de ander duurt het soms een paar maanden. Pas wanneer je weer een keer normaal gemenstrueerd hebt, weet je zeker dat je de hormonen van de pil kwijt bent en zwanger zou kunnen worden. Onderzoek heeft aangetoond dat je beter drie maanden kunt wachten met zwanger worden nadat je bent gestopt met de pil. In het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die binnen drie maanden zwanger raakten, na gestopt te zijn met de pil, vaker complicaties vertoonden. Met name zwangerschapsvergiftiging. Het gaat hierbij om kleine aantallen en het risico is beperkt. Het is goed om rekening mee te houd en bij stil te staan. Het advies is dus om drie maanden te wachten nadat je bent gestopt met de pil.

Wanneer stoppen met de pil?

Als je wilt stoppen met de pil, kun je dat het beste aan het einde van de strip doen. Tijdens de menstruatie die daarop volgt, ben je nog gewoon beschermd. De meeste artsen adviseren om na de laatste menstruatie (aan het einde van je strip) een volgende, ā€˜natuurlijkeā€™ menstruatie af te wachten, voordat je probeert om zwanger te worden. Wanneer je namelijk onmiddellijk na het stoppen met de pil zwanger wordt, is het lastiger om vast te stellen op welk moment de bevruchting heeft plaatsgevonden en dus ook wanneer je baby geboren zal worden. Natuurlijk kun je gewoon proberen om in verwachting te raken, ook wanneer je normale cyclus nog niet op gang is gekomen. Er bestaat altijd een kans dat je toch zwanger wordt.

Toch zwanger door de pil heen?

Heel soms komt het voor dat een vrouw zwanger raakt, terwijl ze de pil slikt. Hoewel de pil in principe niet schadelijk is voor het vruchtje, kun je toch maar het beste stoppen met het slikken ervan op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent.

Wanneer stoppen met de prikpil?

Bedenk dat het na het stoppen met de prikpil het wel een jaar kan duren voordat je cyclus weer is hersteld. Het kan dus handig zijn om tijdig te stoppen met de prikpil en een poosje condooms te gebruiken tot het moment dat een zwangerschap echt welkom is. Bedenk dat je menstruatiecyclus mogelijk anders verloopt dan voor het starten met de prikpil.

Stoppen met spiraaltje

Als je een spiraaltje hebt, moet je die natuurlijk eerst laten verwijderen als je zwanger wilt worden. De exacte positie van het spiraaltje kan met behulp van een echo worden vastgesteld. Meestal zal het spiraaltje worden verwijderd wanneer je ongesteld bent.

Voor het spiraaltje geldt verder hetzelfde als voor de pil. Direct nadat het is weggehaald, kun je zwanger worden. Hoe lang dat vervolgens duurt, verschilt van vrouw tot vrouw. Ook in deze situatie is het verstandig om eerst te wachten totdat je normale menstruatiecyclus is teruggekeerd. Dit kan enige tijd op zich laten wachten.

Zwanger ondanks spiraaltje

Het kan gebeuren dat je merkt dat je zwanger bent, terwijl je nog een spiraaltje hebt. In die situatie is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Deze kan dan beoordelen of je het spiraaltje alsnog moet laten verwijderen. In de meeste gevallen zal besloten worden om het weg te halen, aangezien de kans op een miskraam toeneemt als het spiraaltje blijft zitten.

Hormoonstaafje verwijderen

Het hormoonstaafje beschermt je drie jaar tegen zwangerschap en kun je op elk gewenst moment laten verwijderen door je huisarts. Je cyclus zal zich daarna snel herstellen, binnen Ć©Ć©n tot vier weken. Je bent dus redelijk snel weer vruchtbaar na het verwijderen van het hormoonstaafje.

Beeld: iStock.com