Ovulatietest: bepaal je vruchtbare dagen
Een ovulatietest is een vruchtbaarheidstest die je kan helpen om je vruchtbare dagen te bepalen. Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Gemiddeld ben je twee dagen per maand vruchtbaar; vlak voor en tijdens je eisprong. Om deze vruchtbare dagen zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen, kun je een ovulatietest gebruiken. Wanneer kun je het beste beginnen met ovulatietesten en hoe werken ze? We leggen het je uit.
Hoe werkt een ovulatietest?
Net als bij een zwangerschapstest meet een ovulatietest de hoeveelheid hormonen in je urine. Het gaat in dit geval om de hoeveelheid Luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel rijpt, loslaat en ‘springt’. Het niveau van dit hormoon is gedurende het grootste deel van je cyclus heel laag. Maar ongeveer 24 tot 36 uur voor je eisprong neemt de hoeveelheid LH toe tot het topniveau wordt bereikt, dat één tot twee dagen aanhoudt. Tussen de 24 en 48 uur na de start van de piek vindt de eisprong plaats. Om de LH-piek te vinden, kun je het beste een paar dagen achter elkaar testen.
Welke dag begin je met ovulatietesten?
Wanneer je het beste kunt beginnen met ovulatietesten hangt af van je cyclus. 17 dagen voor je volgende menstruatie kun je het beste beginnen met testen. Vanaf die dag kun je iedere dag een test doen totdat je een positieve ovulatietest hebt. Je kunt het beste iedere dag op hetzelfde moment testen. In het kort betekent het dat je kunt starten met testen bij een:
- Regelmatige cyclus: start met testen vanaf dag 11 van je cyclus.
- Onregelmatige cyclus: start met testen 17 dagen voor je volgende menstruatie.
Regelmatige cyclus
Als je een regelmatige cyclus van gemiddeld 28 dagen hebt, kun je het beste beginnen met testen vanaf dag 11. Vanaf deze dag test je dagelijks totdat de test een LH-piek meet en je ovulatietest positief is. Duurt je cyclus juist korter of langer, maar is hij wel regelmatig? Start dan met testen 17 dagen voordat je ongesteld moet worden.
Onregelmatige cyclus
Bij een onregelmatige cyclus is het lastiger om zelf je vruchtbare dagen te bepalen. Een ovulatietest biedt uitkomst, omdat deze het meest nauwkeurig je vruchtbare dagen berekent. Maar wanneer begin je dan met een ovulatietest bij een onregelmatige cyclus? Om te bepalen op welke dag in je cyclus je begint met testen, kun je het beste uitgaan van de kortste cyclus van het afgelopen half jaar. Start dan met testen 17 dagen voor je volgende menstruatie. Zo weet je zeker dat je op een moment positief test. Het nadeel is echter wel dat je flink wat dagen achter elkaar ovulatietesten moet gebruiken en daar zit ook een prijskaartje aan.
Lees bij een onregelmatige cyclus goed de bijsluiter van de ovulatietest door om de meest geschikte startdag te bepalen.
Positieve ovulatietest: wanneer seks hebben?
Je hebt een positieve ovulatietest in handen en vraagt je af hoe lang je na deze test seks moet hebben. Je bent op je vruchtbaarst op de dag voor je eisprong en de dag waarop je ovuleert. Als je een positieve ovulatietest hebt, dan kun je het beste op dag 1 al vrijen. Om de 2 tot 3 dagen vrijen is meestal genoeg om zwanger te worden. Vaker, iedere dag bijvoorbeeld, kan ook maar is niet nodig. Zaadcellen blijven namelijk een paar dagen leven in de baarmoeder.
Zo gebruik je een ovulatietest Er zijn veel verschillende soorten ovulatietesten te koop en de werkwijze hangt af van het merk dat je gebruikt. Rond het middaguur is het beste tijdstip om een ovulatietest te doen. In de ochtend testen is niet aan te raden, omdat je LH-piek pas meestal in de loop van de ochtend op gang komt en dus ook pas later op de dag meetbaar is. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter goed door. Hierin staat uitgelegd hoe je de ovulatietest het beste kunt gebruiken.
Negatieve ovulatietest?
Als de ovulatietest negatief is, zit je nog niet in je vruchtbare dagen. Je kunt iedere dag blijven testen net zolang totdat de ovulatietest positief is. Het is belangrijk dat je iedere keer een nieuwe stick gebruikt en geen testen gebruikt die over de houdbaarheidsdatum zijn.
Nadelen ovulatietest
Door continu bezig te zijn met ovulatietesten om je vruchtbare dagen te bepalen, kun je ongemerkt stress krijgen. Seks kan aanvoelen als een verplichting en als je er minder van geniet heeft dit ook weer nadelige effecten op zwanger worden. Gebruik de ovulatietesten dus vooral als handig hulpmiddel, maar laat er niet je leven en het plezier in seks door bepalen.
Andere manieren om je vruchtbare dagen te bepalen
Naast ovulatietesten kun je ook de temperatuurmethode gebruiken om je vruchtbare dagen te bepalen. Een andere manier is het gebruik van een ovulatiecalculator. Deze geeft slechts een indicatie, maar kan in combinatie met bovenstaande methoden wel een goed beeld geven van je eisprong.