Ovulatietest

Ovulatietest

Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Gemiddeld ben je twee dagen per maand vruchtbaar; vlak voor en tijdens je eisprong. Om deze vruchtbare dagen zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen, kun je een ovulatietest gebruiken.

Net als bij een zwangerschapstest meet een ovulatietest de hoeveelheid hormonen in je urine. Het gaat in dit geval om de hoeveelheid LuteĆÆniserend hormoon (LH). Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel rijpt, loslaat en ā€˜springtā€™. Het niveau van dit hormoon is gedurende het grootste deel van je cyclus heel laag. Maar ongeveer 24 tot 36 uur voor je eisprong neemt de hoeveelheid LH toe tot het topniveau wordt bereikt, dat Ć©Ć©n tot twee dagen aanhoudt. Tussen de 24 en 48 uur na de start van de piek vindt de eisprong plaats. Om de LH-piek te vinden, kun je het beste een paar dagen achter elkaar testen.

Regelmatige cyclus

Als je een regelmatige cyclus hebt van gemiddeld 28 dagen, kun je het beste beginnen met testen vanaf dag 11. Vanaf deze dag test je dagelijks totdat de ovulatietest een LH-piek meet. Duurt je cyclus juist korter of langer, maar is hij wel regelmatig? Lees dan de bijsluiter van de ovulatietest om de meest geschikte startdag te bepalen.

Onregelmatige cyclus

Bij een onregelmatige cyclus loop je het risico de LH-piek te missen. Ovulatietesten zijn dus vooral bij een onregelmatige cyclus aan te raden, omdat deze het meest nauwkeurig je vruchtbare dagen bepaalt. Om te bepalen op welke dag in je cyclus je begint met testen, kun je het beste uitgaan van de kortste cyclus van het afgelopen half jaar. Zo weet je zeker dat je op een zeker moment positief test. Het nadeel is echter wel dat je flink wat dagen achter elkaar ovulatietesten moet gebruiken en daar zit ook een prijskaartje aan.

Zo werkt een ovulatietest

Er zijn veel verschillende soorten ovulatietesten te koop, waarbij de werkwijze afhangt van het merk dat je gebruikt. Het moment op de dag waarop je het beste kunt testen staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing. In tegenstelling tot een zwangerschapstest is dat meestal niet in de ochtend, omdat je LH-piek pas meestal in de loop van de ochtend op gang komt en dus ook pas later op de dag meetbaar is.

Over het algemeen is het uitvoeren van een ovulatietest simpel. Je houdt een aantal seconden het teststaafje in je urinestraal of in een bekertje urine. Na ongeveer 3 minuten kun je het resultaat aflezen. EĆ©n streepje of bolletje betekent geen LH-piek, twee streepjes of bolletjes betekent wel een LH-piek. Let er op dat beide streepjes of bolletjes even donker zijn. Bij digitale testen verschijnt er een leeg rondje bij geen LH-piek en een rondje met een smiley bij wel een LH-piek. Je kunt een ovulatietest bij de drogist en apotheek kopen.

Nadelen ovulatietest

Door continue bezig te zijn met ovulatietesten om je vruchtbare dagen te bepalen, kun je ongemerkt stress krijgen. Seks kan aanvoelen als een verplichting en als je er minder van geniet heeft dit ook weer nadelige effecten op zwanger worden. Gebruik de ovulatietesten dus vooral als handig hulpmiddel, maar laat er niet je leven en het plezier in seks door bepalen.

Andere manieren om je vruchtbare dagen te bepalen

Naast ovulatietesten kun je ook de temperatuurmethode gebruiken om je vruchtbare dagen te bepalen. Een andere manier is het gebruik van een ovulatiecalculator. Deze geeft slechts een indicatie, maar kan in combinatie met bovenstaande methoden wel een goed beeld geven van je eisprong.