Ovulatiepijn: je eisprong voelen

Ovulatiepijn: je eisprong voelen

Je ovulatie is het moment dat er een rijpe eicel uit je eierstok vrijkomt. Sommige vrouwen (ongeveer 1 op de 5) kunnen hun eisprong voelen. Handig, want zo weet je precies wanneer je vruchtbare dagen zijn. Een eisprong kan ook pijnlijk zijn, dit is ovulatiepijn. Hoe voelt ovulatiepijn en hoe weet je of je daar last van hebt?

Hoe voelt ovulatiepijn?

Per menstruatiecyclus komt er in Ć©Ć©n van je eierstokken een eicel (soms 2 eicellen) tot rijping. Een rijpe eicel springt ongeveer 2 weken voor je menstruatie. Vlak daarna kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. Het springen van de eicel is het moment dat sommige vrouwen kunnen voelen. Als je graag zwanger wilt worden ben je je meestal wat meer bewust van je lichaam. Elk pijntje of steekje valt je op, dus de kans bestaat dat je ook je eisprong gaat voelen.

Heb je ongeveer 2 weken voor je menstruatie last van pijn in je onderbuik? Dan is het goed mogelijk dat dit je eisprong is. Ovulatiepijn voelt als een stekende pijn links of rechts onderin je buik, op de plek waar je eierstokken zitten. De pijn is te vergelijken met menstruatiepijn, maar dan zonder het krampende gevoel. Meestal houdt de pijn enkele uren aan, maar het kan ook een hele dag duren. Sommige vrouwen hebben veel last van ovulatiepijn. Het is ook mogelijk dat je de ene maand meer last van pijn hebt dan de andere. Ovulatiepijn kan absoluut geen kwaad, behalve dat je er flink last van kunt hebben.

Wat zijn de oorzaken van ovulatiepijn?

De exacte oorzaak van ovulatiepijn is niet bekend. Mogelijke verklaringen kunnen zijn:

  • Het groeien van de eicellen kan spanning geven op je eierstok en daardoor pijn veroorzaken. Bij de eisprong barst er een rijp eiblaasje open (de follikel), waardoor de eicel vrijkomt. Het vocht uit het eiblaasje komt vrij in je buikholte terecht, wat het buikvlies kan prikkelen. Hierdoor kan je ovulatiepijn ervaren.

  • Bij het openbarsten van de follikel en het springen van de eicel kan er soms een bloedvaatje knappen. Dit bloed komt in de follikel of in je buik terecht, wat ook buikpijn kan veroorzaken.

Heb je veel last van ovulatiepijn? Paracetamol kan verlichting bieden. Als de pijn elke maand erg heftig is kun je het beste even langs je huisarts gaan.

Je vruchtbare dagen berekenen

Het voelen van je eisprong is niet altijd een even betrouwbare manier om je vruchtbare dagen te berekenen. Waarschijnlijk voel je je eisprong niet elke maand even duidelijk en als je hem voelt ben je al bijna te laat. Je vergroot de kans op een zwangerschap door je cyclus goed in beeld te hebben, door dus ook al vĆ³Ć³r je eisprong te weten dat het eraan komt. Om te bepalen wat je vruchtbare dagen zijn kun je gebruik maken van de temperatuurmethode, ovulatietesten, billingsmethode en inwendig onderzoek. Bekijk ook onze handige ovulatiecalculator!