Ovulatiepijn: je eisprong voelen

Ovulatiepijn: je eisprong voelen

Ovulatiepijn is pijn die je kunt voelen als je een eisprong hebt. Het is een stekende pijn rechts of links in je onderbuik. Je ovulatie is het moment dat er een rijpe eicel uit je eierstok vrijkomt. Sommige vrouwen (ongeveer 1 op de 5) kunnen hun eisprong voelen. Handig, want zo weet je precies wanneer je vruchtbare dagen zijn. Een eisprong kan ook pijnlijk zijn, dit is ovulatiepijn. Hoe voelt ovulatiepijn, wat zijn de symptomen en kan ovulatiepijn ook meerdere dagen aanhouden?

Wat zijn de symptomen van ovulatiepijn?

Een pijnlijke eisprong voelt als een stekende pijn in je onderbuik, rechts of links onderin. De pijn is te vergelijken met menstruatiepijn, maar dan zonder de krampen. Ovulatiepijn kun je ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt voelen. Meestal houdt de pijn enkele uren aan, maar het kan ook een hele dag tot meerdere dagen duren. Sommige vrouwen hebben veel last van ovulatiepijn. Het is ook mogelijk dat je de ene maand meer last van pijn hebt dan de andere. Ovulatiepijn is onschuldig en kan absoluut geen kwaad, het gaat vanzelf ook weer over. Je kunt er alleen wel flink last van hebben.

Wat helpt tegen ovulatiepijn?

Heb je veel last van ovulatiepijn? Een warme kruik op je buik of paracetamol kunnen verlichting geven. Als de pijn elke maand erg heftig is kun je het beste even langs je huisarts gaan.

Wat is een pijnlijke eisprong?

Per menstruatiecyclus komt er in Ć©Ć©n van je eierstokken Ć©Ć©n eicel (soms twee eicellen) tot rijping. Een rijpe eicel springt ongeveer twee weken voor je menstruatie. Vlak daarna kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. Het springen van de eicel (de eisprong) is het moment dat sommige vrouwen kunnen voelen. Dit noem je dan een pijnlijke eisprong (of ovulatiepijn). Als je graag zwanger wilt worden ben je je meestal wat meer bewust van je lichaam. Elk pijntje of steekje valt je op, dus de kans bestaat dat je ook je eisprong gaat voelen.

Wat zijn de oorzaken van ovulatiepijn?

De exacte oorzaak van ovulatiepijn is niet bekend. Mogelijke verklaringen kunnen zijn:

  • Het groeien van de eicellen kan spanning geven op je eierstok en daardoor pijn veroorzaken. Bij de eisprong barst er een rijp eiblaasje open (de follikel), waardoor de eicel vrijkomt. Het vocht uit het eiblaasje komt vrij in je buikholte terecht, wat het buikvlies kan prikkelen. Hierdoor kan je ovulatiepijn ervaren.
  • Bij het openbarsten van de follikel en het springen van de eicel kan er soms een bloedvaatje knappen. Dit bloed komt in de follikel of in je buik terecht, wat ook buikpijn kan veroorzaken.

Je vruchtbare dagen berekenen

Het voelen van je eisprong is niet altijd een even betrouwbare manier om je vruchtbare dagen te berekenen. Waarschijnlijk voel je je eisprong niet elke maand even duidelijk en als je hem voelt ben je al bijna te laat. Je vergroot de kans op een zwangerschap door je cyclus goed in beeld te hebben, door dus ook al vĆ³Ć³r je eisprong te weten dat het eraan komt. Raadpleeg de handige ovulatiecalculator van WIJ om te bepalen wat je vruchtbare dagen zijn.

Ook kun je het volgende proberen:

Beeld: iStock.com/Moyo Studio