Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Wil je weten wanneer je eerstvolgende eisprong (ovulatie) plaatsvindt? En wanneer je dus het beste seks kunt hebben met de grootste kans om deze maand zwanger te worden? Bereken je vruchtbare dagen met de ovulatiecalculator.

Hoe gebruik ik de ovulatiecalculator?

Om je volgende vruchtbare data te weten te komen, geef je hierboven de begindatum van je laatste menstruatie op en de duur van je cyclus. Weet je de duur van je cyclus niet? Houd dan 28 dagen aan. Een paar dagen voor én de dag van je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Je cycluslengte is het aantal dagen tussen je menstruaties, gerekend vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de dag voordat je volgende menstruatie begint.

Je krijgt dan je vruchtbare data voor deze en volgende maand. De ovulatiecalculator geeft een indicatie. Je kunt er ook voor kiezen om een ovulatietest te doen.

Wat is ovulatie?

Ovulatie is het moment waarop een rijpe eicel vrijkomt uit de eierstok, ook wel eisprong genoemd. De eicel beweegt dan door de eileider, waar het bevrucht kan worden. Als er zaadcellen in de eileider zijn wanneer de eicel vrijkomt, is de kans groot dat de eicel wordt bevrucht en er een embryo ontstaat dat kan uitgroeien tot een baby.

Gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen met meest vruchtbare dagen en ovulatie

Overzicht van een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen. Die komt het meest voor. Een cyclus kan ook korter of langer duren.

Vruchtbare dagen berekenen

Om je vruchtbare dagen te berekenen is het raadzaam om je cyclus goed in beeld te hebben. Houd bij wanneer je ongesteld wordt, zodat je precies weet hoelang je cyclus duurt. Bij de meeste vrouwen ligt dit rond de 28 dagen, maar het kan ook korter of langer zijn. Je kunt verschillende methoden gebruiken om inzicht te krijgen in je cyclus. Blijft je menstruatie uit of menstrueer je niet? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Goed om te weten: ook zonder menstruatie kun je zwanger worden.

Vrouwen zijn per cyclus een aantal dagen vruchtbaar, zo’n 2 à 3 dagen voor de eisprong tot enkele uren erna. De meeste kans op een zwangerschap heb je als je seks hebt nét voor je ovuleert. Zwanger worden is technisch alleen mogelijk als je seks hebt tijdens de dagen voor de eisprong of op de dag van de eisprong. Tegen 12-24 uur na de eisprong kan een vrouw niet meer zwanger worden tijdens die menstruatiecyclus omdat de eicel zich niet meer in de eileider bevindt.

Er is bijna geen kans om zwanger te worden als je seks hebt voor of na de vruchtbare dagen. Als je niet probeert zwanger te worden, vertrouw hier dan niet op. Anticonceptie is dan de beste optie.

Hoe werkt de menstruatiecyclus?

Om te begrijpen wanneer je vruchtbare dagen zijn, is het belangrijk om te begrijpen hoe je menstruatiecyclus werkt.

  • Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en loopt door tot de eerste dag van je volgende menstruatie.
  • Dit is gemiddeld 28 dagen, maar het is normaal om een cyclus te hebben die tussen de 21 en 40 dagen duurt. Tegelijkertijd beginnen de eicellen in de eierstok te rijpen.
  • Het baarmoederslijmvlies wordt dikker, klaar voor de bevruchting.
  • Tijdens de ovulatie wordt je baarmoederhalsslijm dunner en helderder om het sperma te helpen de vrijgekomen eicel te bereiken.
  • 12 tot 16 dagen voor het begin van je volgende menstruatie komt er een eicel vrij uit je eierstokken (ovulatie).
  • Als er tijdens de ovulatie, of ergens in de volgende 24 uur, sperma aanwezig is, kan de eicel bevrucht worden.
  • Als de eicel niet bevrucht is, wordt de eicel weer door het lichaam opgenomen, dalen de hormoonspiegels en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit is het begin van je volgende menstruatie.

Wat als mijn menstruatie onregelmatig is?

Je kunt een onregelmatige menstruatie hebben als je menstruatie buiten de periode van 21-35 dagen valt of als je cyclus elke maand meer dan zeven dagen verschilt. Dit kan bijvoorbeeld de ene maand 30 dagen, de volgende maand 23 dagen zijn. Dit kan het moeilijker maken om je ovulatiedatum te bepalen. Maar er zijn andere manieren om erachter te komen wanneer je ovuleert. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je eisprong te herkennen.

Hoe herken je een eisprong?

Sommige vrouwen kunnen hun eisprong (ovulatie) herkennen door symptomen als hogere lichaamstemperatuur, buikpijn en vollere borsten. Andere tekenen van een eisprong zijn:

  • Hogere niveaus van luteïniserend hormoon (LH), gemeten met een ovulatietest.
  • Baarmoederhalsslijm, of vaginale afscheiding, kan helderder, dunner en rekbaar lijken, zoals rauw eiwit.
  • Opgeblazen gevoel
  • Lichte spotting
  • Lichte pijn of kramp in je zij

Hoe kan ik zelf mijn ovulatie berekenen?

Om je vruchtbare periode te berekenen, moet je bepalen op welke dag je ovuleert. Hiervoor moet je het volgende doen:

  • Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid.
  • Het is belangrijk om de lengte van je menstruatiecyclus te kennen. Tel deze dagen op.
  • Trek van dit getal 14 dagen af van het einde van je huidige cyclus om te bepalen op welke dag je ongeveer ovuleert.
  • 2-3 dagen voor je ovulatie beginnen je vruchtbare dagen tot maximaal een dag na je ovulatie.

Vergroot de kans op een zwangerschap

Wist je dat het nuttigen van alcohol je vruchtbaarheid aanzienlijk verlaagd? En ervaar je veel spanning en stress in je dagelijks leven? Ook dit kan het zwanger worden bemoeilijken. Wees je daar bewust van en probeer te streven naar een gezonde leefstijl. Benieuwd wat je nog meer kunt doen? Vergroot je vruchtbaarheid met deze 7 tips.

Hoe lang duurt zwanger worden?

Wist je dat 30% van de vrouwen binnen drie maanden zwanger is? Oftewel, bij een ruime meerderheid (70%) lukt zwanger worden pas na enkele maanden. Als je besluit ervoor te gaan, probeer er dan niet constant mee bezig te zijn. Het kan even duren voor je zwanger raakt. Dat is heel normaal. Heb vertrouwen en laat los, hoe lastig ook.

Wat als zwanger worden niet lukt?

Ben je nog steeds niet zwanger en stel je jezelf de vraag: wat nu? Dan ben je misschien wel benieuwd naar eventuele vruchtbaarheidsbehandelingen.

Beeld: iStock.com