Op het wachtbankje

Op het wachtbankje

Je hebt het vast weleens voorbij zien komen op een zwangerschapsforum: wie zit er op het wachtbankje? De tijd tussen je ovulatie en het moment waarop je mag testen, zijn vaak zenuwslopende weken. Je bent je veel bewuster van je lichaam dan normaal en voelt elk krampje of pijntje. De lijst met de eerste zwangerschapssymptomen ken je inmiddels uit je hoofd. Hoe kom je deze eindeloze wachtweken door?

Wel of niet zwanger?

Sommige vrouwen weten vrijwel direct of ze zwanger zijn of niet. Ze merken het aan hun lichaam of wéten het gewoon. Dat werkt lang niet bij iedereen op deze manier. Doordat je zo gefixeerd bent op zwanger worden voel je misschien dingen die er niet zijn. Je gedachtenpatroon heeft hier ongemerkt grote invloed op. Probeer het los te laten of geniet juist van deze spannende periode.

Zoek afleiding

Twee weken lang alleen maar bezig zijn met de vraag of je zwanger bent of niet, is niet de meest ideale situatie. Je hebt minder oog voor dagelijkse gebeurtenissen en verhoogt ongemerkt je eigen stresslevel. Hoe moeilijk het ook is, de beste manier om je gedachten te verzetten is afleiding zoeken. Focus je op je werk, ga leuke dingen doen met vrienden of familie of ruim de zolder op. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je twee keer per dag een half uur met een eventuele zwangerschap bezig mag zijn. Vul de rest van de tijd met leuke bezigheden, dan vliegen die wachtweken zo voorbij.

Wanneer testen?

Afhankelijk van de duur van je cyclus, test je gemiddeld 14 dagen na je ovulatie. Dit is het moment waarop normaal gesproken je menstruatie zal beginnen en wordt daarom ook wel niet-ongesteldheidsdag genoemd. Het is ontzettend verleidelijk om vroeger te testen dan 14 dagen na je ovulatie. Er bestaan zwangerschapstesten die zo’n 5 dagen vroeger kunnen testen dan normale zwangerschapstesten. Deze testen meten een kleinere hoeveelheid hCG waardoor een vroege zwangerschap eerder te herkennen is.

Toch kun je je afvragen of het wel zo prettig is om vroeg te testen. Als je een negatieve uitslag krijgt met je vroege zwangerschapstest, ben je verdrietig en teleurgesteld. Daarnaast geloof je de negatieve uitslag waarschijnlijk niet. Je denkt dat het toch nog te vroeg is geweest en creëert hierdoor (valse) hoop bij jezelf. Hierdoor is een negatieve uitslag als je overtijd bent alleen maar zwaarder om te verwerken. Ook heb je bij een positieve uitslag de kans dat het alsnog uitloopt op een vroege miskraam, waar je bij het testen 14 dagen na je ovulatie misschien nooit achter was gekomen. Ook dat levert je onnodig veel verdriet op.

Beeld: iStock.com