Onregelmatige cyclus

Onregelmatige cyclus

Een onregelmatige menstruatiecyclus is een cyclus die elke keer verschilt in lengte. Daardoor is het lastiger om je ovulatie vast te stellen. Een onregelmatige cyclus ontstaat door een ontregeling van de hormonen oestrogeen en progestageen. Dit komt vooral voor tijdens de eerste jaren van je menstruatie en je laatste vruchtbare jaren. Als je een kinderwens hebt, is het goed om je cyclus in de gaten te houden en te achterhalen waardoor je cyclus onregelmatig is.

Hoe ontstaat een onregelmatig cyclus?

Een onregelmatige cyclus ontstaat door een ontregeling van de hormonen oestrogeen en progestageen. Dit komt vooral voor tijdens de eerste jaren van je menstruatie en je laatste vruchtbare jaren. Maar ook in de tussenliggende jaren kan je hormoonspiegel schommelen. Veel sporten, gewichtsverlies of -toename of een ingrijpende gebeurtenis zijn mogelijke oorzaken van een schommelende hormoonspiegel. Ook na langdurig gebruik van anticonceptie kost het even tijd voordat je lichaam weer gewend is aan de natuurlijke cyclus.

Zwanger worden met een onregelmatige cyclus

Wil je zwanger worden en heb je een onregelmatige cyclus? Dit kun je doen:

  • Probeer eerst inzicht te krijgen in je cyclus. Dit kun je doen door een menstruatiekalender bijhouden. Noteer elke dag waarop je bloed verliest en probeer een patroon te herkennen.
  • Om je vruchtbare dagen te bepalen kan je je temperatuur meten. Tijdens de eisprong gaat je temperatuur namelijk 0,2 tot 0,5°C omhoog. Als je gedurende minimaal één volledige cyclus op een vast tijdstip (bij voorkeur ‘s ochtends voor het opstaan) je temperatuur opneemt, weet je wat je normale temperatuur is. De temperatuurmethode werkt goed in combinatie met een ovulatietest.
  • Vooral bij een onregelmatige cyclus is het raadzaam om een ovulatietest te gebruiken, omdat deze het meest nauwkeurig je vruchtbare dagen bepaalt. Je kunt een ovulatietest bij de drogist en apotheek kopen. Net als bij een zwangerschapstest meet deze test hormonen in je urine. In de bijgeleverde ovulatiekalender kun je aflezen op welke dagen je het beste kunt testen. Voor een indicatie kun je ook de ovulatiecalculator gebruiken.

Lees ook: zo vergroot je de kans op een zwangerschap.

Wat als je menstruatie erg onregelmatig is of uitblijft?

Wanneer je menstruatiecyclus erg onregelmatig is of helemaal wegblijft, kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Het kan zijn dat er een andere medische oorzaak is, waardoor je cyclus erg onregelmatig is of uitblijft.

Beeld: iStock.com