NOD: Niet Ongesteldheidsdag

NOD: Niet Ongesteldheidsdag

Als je probeert zwanger te raken, is het elke maand weer aftellen naar de dag dat je volgens je menstruatiecyclus ongesteld zou moeten worden. Liever niet natuurlijk, vandaar de term ‘niet ongesteldheidsdag’, oftewel NOD. De NOD is ook vaak de dag waarop vrouwen een zwangerschapstest doen, omdat de meeste testen vanaf deze dag echt betrouwbaar zijn. Als je op je NOD niet ongesteld wordt, is het ook de eerste dag dat je overtijd bent.

Wat is NOD (Niet Ongesteldheidsdag)?

NOD is, zoals gezegd, de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden, maar dat niet is gebeurd. Je bent dan overtijd en het zou kunnen dat je zwanger bent. De term NOD wordt eigenlijk vooral door vrouwen met een kinderwens gebruikt, het is dus geen officiële medische term. Vooral op zwangerschapsforums zie je de term veel voorbij komen. Het kan je veel steun bieden om je kinderwens met andere vrouwen te delen die ook op het wachtbankje zitten.

Hoe NOD berekenen?

Om zeker te weten wanneer je NOD is, moet je een regelmatige cyclus hebben en weten hoe lang deze is. De duur van de cyclus verschilt per vrouw en kan regelmatig of onregelmatig verlopen. Als jouw cyclus regelmatig is, is het goed te voorspellen wanneer je NOD is. Er zijn verschillende apps waarin je jouw cyclus kunt bijhouden, maar je kunt ook de dagen tellen. Tel dan vanaf de laatste dag van je menstruatie tot en met de dag dat je opnieuw ongesteld wordt. Stel dat daar 30 dagen tussen zitten, dan is de dag dat je ongesteld zou moeten worden, je NOD. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen.

Wanneer een zwangerschapstest doen bij een onregelmatige cyclus?

Zoals gezegd, is de NOD eigenljik alleen uit te rekenen als je een regelmatige cyclus hebt. Niet alle vrouwen hebben dit. Bij sommige vrouwen zit er een paar dagen speling tussen. Wanneer kun je dan een zwangerschapstest doen en je NOD berekenen? Om dit voor elkaar te krijgen, heb je de menstruatiecycli van de afgelopen drie maanden nodig. Leg deze naast elkaar en pak daar de gemiddelde laatste dag van. Op die dag kun je dan een zwangerschapstest is. Als de test negatief is, maar je een paar dagen daarna nog niet ongesteld bent, kun je nog een test doen of een HCG test laten doen.

Vroege zwangerschapssymptomen op je NOD

Als je zwanger bent, kun je rond de dagen van je NOD al wat vroege zwangerschapssymptomen waarnemen:

  • Misselijkheid
    Misselijkheid is vaak één van de eerste zwangerschapskwaaltjes die vrouwen ervaren. Als je hier last van hebt begint het meestal zo’n 2 weken na de bevruchting, precies rond je NOD.

  • Gevoelige borsten
    Zodra je lichaam zwangerschapshormonen aan gaat maken veranderen je borsten. De melkklieren worden langzaam actief waardoor je borsten groeien en gevoeliger worden. Ook dit is soms al 2 weken na de bevruchting op te merken.

  • Je tepels worden donkerder
    Onder invloed van dezelfde zwangerschapshormonen kun je ook een verandering merken aan de kleur van je tepels; ze worden iets donkerder.

Andere vroege zwangerschapssymptomen zijn vermoeidheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, duizeligheid, een verbeterde reukzin, vaker moeten plassen en een opgeblazen gevoel.

Negatieve zwangerschapstest op NOD

Het uitblijven van je menstruatie betekent niet altijd dat je zwanger bent. Het kan ook dat je cyclus niet helemaal regelmatig is. Maar het kan ook zijn dat je:

  • De test verkeerd hebt uitgevoerd
    Een positieve óf negatieve zwangerschapstest, is nooit honderd procent betrouwbaar. Het kan zijn dat je om wat voor reden dan ook de test verkeerd hebt uitgevoerd. Als je als symptomen hebt én het je NOD is, kun je voor de zekerheid nog een test doen.
  • Te vroeg hebt getest
    Meestal kun je vanaf jouw NOD testen, maar dat is niet altijd zo. Het kan zijn dat je wél zwanger bent, maar dat je lichaam nog niet voldoende hCG (het zwangerschapshormoon) heeft aangemaakt om een positief resultaat te geven. Blijft je ongesteldheid uit? Test dan over een paar dagen nog eens.
Beeld: iStock.com/Valerii Apetroaiei