Je kansen op een zwangerschap vergroten

Je kansen op een zwangerschap vergroten

Als jij en je partner hebben besloten dat jullie graag kinderen willen, dan wil je natuurlijk het liefst dat je snel zwanger raakt. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Een gezonde levensstijl vergroot je vruchtbaarheid

Een gezonde levensstijl vergroot je vruchtbaarheid en daarmee je kansen om zwanger te worden. Voldoende beweging, een gezonde voeding en een gezond gewicht zorgen ervoor dat je lijf in optimale conditie is en je vruchtbaarheid toeneemt. Stress kun je het beste zoveel mogelijk beperken. En natuurlijk ben je gestopt met roken, alcohol en drugs. Begin alvast met het slikken van foliumzuur dat verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij je toekomstige baby.

Hoe krijg je je menstruatiecylus in beeld?

Wees bewust van je eigen cyclus, daarmee vergroot je de kans om zwanger te worden. Als je hormonale anticonceptie hebt gebruikt dan kan het een aantal maanden duren voordat je weer terug bent in je natuurlijke cyclus. Het is handig om je menstruatie bij te houden, zo weet je hoelang je cyclus duurt. Bij de meeste vrouwen ligt dit rond de 28 dagen, maar het kan ook korter of langer zijn. Als je een regelmatige cyclus hebt, kan je berekenen wanneer je eisprong is. Vaak is dit rond de 14 dagen voor de eerstvolgende menstruatie. Bij een onregelmatige cyclus is het raadzaam om een ovulatietest te gebruiken. De dagen vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar.

Een andere methode om je meest vruchtbare dagen te bepalen, is het meten van je temperatuur. Na je eisprong gaat je temperatuur met ongeveer 0.2 graden omhoog. Feitelijk ben je dan al te laat. Maar als je langere tijd je temperatuur bijhoudt, heb je beter inzicht in je cyclus. De temperatuurmethode werkt goed in combinatie met een ovulatietest.

Ook is het mogelijk om je vruchtbaarheid te bepalen aan de hand van vaginale afscheiding, het cervixslijm. Door de grote hoeveelheid oestrogeen tijdens je vruchtbare dagen, is het cervixslijm rekbaar, elastisch en doorzichtig wit. Deze methode vergt wel wat oefening.

Seks zonder druk

Als je onlangs hebt besloten zwanger te willen worden, is vrijen extra spannend en leuk. Seks is fijner als er geen druk op staat. Als een zwangerschap uitblijft, is het vaak moeilijker om juist op die vruchtbare dagen een ontspannen vrijpartij te hebben. Toch is het de moeite waard om tijd voor elkaar te nemen. Praat daar samen over, zodat geen van beiden iets tegen de zin doet om de ander een plezier te doen.

Zowel bij mannen als vrouwen schijnt opwinding de kans op bevruchting te vergroten. Bij mannen lijkt de kwaliteit van het zaad te verbeteren naarmate de opwinding vĆ³Ć³r de zaadlozing langer duurt. Het is noodzakelijk dat je man een orgasme krijgt om jouw eicel te kunnen bevruchten. Maar de kans op zwangerschap is groter als ook jij een orgasme hebt. Het beste moment daarvoor is net nĆ” zijn zaadlozing. Dan trekt je baarmoeder samen en stuwt als het ware de zaadcellen richting eicel. Jouw orgasme zorgt er bovendien voor dat je vagina vochtig wordt. Dit vocht heeft een hoog zuurstofgehalte en een goede zuurgraad waardoor zaadcellen meer kans hebben om te overleven en zich makkelijk voort kunnen bewegen.

De missionarishouding geeft een iets grotere kans op zwangerschap dan allerlei ingewikkelde standjes. In deze houding lig jij op je rug met je benen wijd, knieƫn gebogen en voeten stevig op het bed. Je man ligt boven op je met zijn gezicht naar je toe. In de missionarishouding is jouw vagina naar beneden gericht, richting baarmoedermond. Doordat je man zijn penis diep kan penetreren, komt het zaad heel direct in je baarmoeder terecht. Je man moet proberen zijn penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina te houden, zodat er zoveel mogelijk zaad op de goede plek terechtkomt.

Blijf na de zaadlozing nog even liggen, zodat het zaad niet meteen uit je vagina loopt. Normaal gesproken bereikt sperma na vijf minuten de rijpe eicel. Voor de zekerheid wordt aanbevolen een kwartiertje op je rug te blijven liggen, eventueel met een kussentje onder je billen. Er kan maar Ć©Ć©n zaadcel de eicel binnendringen.

Welke factoren beĆÆnvloeden de (on)vruchtbaarheid van je partner?

Een ongezonde levensstijl van je man kan een slechte invloed hebben op de kwaliteit van zaadcellen. Het gaat daarbij om de hoeveelheid zaadcellen in sperma en de beweeglijkheid ervan. Bekende factoren waar zaad door verzwakt:

  • slechte, eenzijdige voeding
  • roken
  • alcohol (meer dan twee glazen per dag)
  • drugs
  • anabole steroĆÆden
  • industriĆ«le chemicaliĆ«n, zoals lood
  • verf
  • chemotherapie en medicijnen bij chronische darminfecties
  • verstoring van dag- en nachtritme
  • lang zitten (warmte verstoort de zaadproductie)

De kwaliteit van sperma is op zijn best als er om de dag een zaadlozing is. Vaker vrijen heeft geen zin, omdat er dan minder beweeglijke zaadcellen in het sperma aanwezig zijn. Zaadcellen blijven twee tot drie dagen in leven. Door in de dagen vĆ³Ć³r en tijdens de ovulatie te vrijen, vergroot je de kans op zwangerschap. Als je geen zin hebt in seks, laat het dan gewoon even zitten.

Je kunt de kwaliteit van het sperma zelf testen. Er zijn twee soorten vruchtbaarheidstesten voor de man te koop. De Ć©Ć©n kijkt hoeveel zaadcellen er in het sperma aanwezig zijn, de ander controleert de bewegelijkheid van de zaadcellen. Aan de hand van de uitslag kan je eventueel een arts bezoeken, maar houdt er rekening mee dat zwanger worden soms gewoon wat tijd kost.

Lees ook: 7 manieren om je vruchtbaarheid te vergroten

Beeld: iStock.com