Je cyclus

Je cyclus

Als je je eigen cyclus en daarmee je vruchtbare dagen kent, verhoog je de kans op zwanger worden. Na gebruik van hormonale anticonceptie kan het een aantal maanden duren voordat je weer terug bent in je natuurlijke cyclus.

Het is handig om je menstruatie bij te houden, zo weet je hoelang je cyclus duurt. Bij de meeste vrouwen ligt dit rond de 28 dagen, maar het kan ook korter of langer zijn. Als je een regelmatige cyclus hebt, kan je berekenen wanneer je eisprong is. Vaak is dit rond 14 dagen voor de eerstvolgende menstruatie. Bij een onregelmatige cyclus is het raadzaam om een ovulatietest te gebruiken. De dagen vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar

Ovulatie

Ongeveer twee weken voor je menstruatie komt er een eitje uit Ć©Ć©n van de eierstokken vrij. Dat wordt de eisprong of ovulatie genoemd. Dat eitje (zo klein als een speldenknopje) leeft ongeveer 6 tot 24 uur. Om zwanger te worden, moet het in die tijd bevrucht worden.

Zaadcellen blijven zoā€™n drie dagen in je lichaam in leven. Je hebt dus de meeste kans om zwanger te worden als jullie in de dagen vĆ³Ć³r de eisprong gemeenschap hebben. Op WIJ.nl vind je een handige ovulatiecalculator die je hierbij kunt gebruiken. Ook kun je verschillende methoden gebruiken om je vruchtbare dagen te bepalen. Er zijn vrouwen die de eisprong kunnen voelen als een beetje kramp onder in hun buik. Vaak hebben vrouwen ook meer zin in seks als ze ovuleren. Een hormonaal trucje van Moeder Natuur!

Beeld: iStock.com