
Je cyclus en eisprong berekenen
Als je weet hoe lang je menstruatiecyclus duurt en wanneer je eisprong plaatsvindt, verhoog je de kans op een zwangerschap. Als je net gestopt bent met hormonale anticonceptie, kan het een aantal maanden duren voordat je weer terug bent in je natuurlijke cyclus. Houdt je menstruatiecyclus een aantal maanden bij om een realistisch beeld te geven van de duur van je cyclus.
Je menstruatiecyclus berekenen
Bij de meeste vrouwen duurt een menstruatiecyclus tussen de 25 en 35 dagen, met een gemiddelde van 28 dagen. Je berekent de duur van je menstruatiecyclus door steeds de eerste dag van je menstruatie te noteren. Dit kan bijvoorbeeld in je agenda of in een app. Je cyclus eindigt op de dag vóór je volgende menstruatie. Zodra je menstruatie zich aandient, begint er weer een nieuwe cyclus. Na een aantal maanden kan je een patroon ontdekken. Het is goed mogelijk dat niet elke cyclus precies even lang duurt. Houdt het gemiddelde van de laatste 3 tot 4 cycli aan voor de gemiddelde duur.
Je vruchtbare dagen en eisprong berekenen
Als je weet hoelang je menstruatiecyclus duurt, kun je ook je eisprong en daarmee je vruchtbare dagen berekenen. Ongeveer 14 dagen voor je menstruatie komt er een eitje uit één van de eierstokken vrij. Dat wordt de eisprong of ovulatie genoemd. Dat eitje (zo klein als een speldenknopje) leeft ongeveer 6 tot 24 uur. Om zwanger te worden, moet het binnen deze uren bevrucht worden. Zaadcellen blijven zo’n 3 dagen in je lichaam in leven. Je hebt dus de meeste kans om zwanger te worden als je in de dagen vóór de eisprong seks hebt. De dagen vlak voor je ovulatie ben je het dus het meest vruchtbaar.
Op WIJ.nl vind je een handige ovulatiecalculator die je kunt gebruiken om je eisprong te berekenen.
Onregelmatige cyclus
Niet elke vrouw heeft een regelmatige cyclus. Een onregelmatige menstruatiecyclus kan het iets ingewikkelder maken om je vruchtbare dagen te berekenen. Om toch een beeld te krijgen van wanneer je eisprong plaatsvindt, kun je het beste een combinatie van deze 4 methoden gebruiken:
Temperatuurmethode
Begin zodra je zwanger wilt worden met het opmeten van je temperatuur. Doe dit elke dag op hetzelfde tijdstip, voordat je opstaat. De resultaten noteer je in een grafiek of app. Met de temperatuurmethode zie je vlak voor je eisprong een daling in je temperatuur, om vervolgens tijdens je eisprong te stijgen. Als je dit gedurende een aantal maanden bijhoudt, krijg je een goed beeld van wanneer je eisprong is.Gemiddelde berekenen
Bereken de gemiddelde duur van de afgelopen 4 tot 5 menstruatiecycli. Het getal dat hier uit komt vul je vervolgens in bij de ovulatiecalculator. De calculator berekent je meest vruchtbare dagen.Ovulatietest
Begin een paar dagen voor je meest vruchtbare dagen met de ovulatietesten. Als richtlijn zou je de kortste cyclus van de afgelopen maanden kunnen gebruiken. Hierdoor heb je de grootste kans dat je je meest vruchtbare dagen kan meten. Blijf de ovulatietesten gebruiken tot je een positief resultaat bereikt.Billingsmethode
Bij de billingsmethode bepaal je je vruchtbaarheid aan de hand van het cervixslijm. Dit is vaginale afscheiding die tijdens je vruchtbare dagen rekbaar, elastisch en doorzichtig wit wordt. Is het slijm draderig tussen duim en wijsvinger? Dan ben je zeer waarschijnlijk vruchtbaar. Deze methode vergt wel wat oefening!