Hoe vaak moet je seks hebben om zwanger te worden?

Hoe vaak moet je seks hebben om zwanger te worden?

Als je een kinderwens hebt en graag zwanger wilt worden, is het belangrijk om regelmatig seks te hebben op het juiste moment. Zorg dat je weet wanneer je vruchtbare dagen zijn, dat vergroot je kans op een zwangerschap aanzienlijk. Als je rondom je ovulatie elke twee Ć  drie dagen seks hebt, dan weet je in ieder geval dat er levende zaadcellen zijn op het moment dat er een eisprong plaatsvindt. Je kunt hier eventueel ook ovulatietesten bij gebruiken om het juiste moment nog beter te kunnen bepalen.

Hoelang ben je vruchtbaar?

Vanaf het moment dat er een eisprong plaatsvindt, heb je ongeveer 24 uur de tijd om de eicel te laten bevruchten. Daarbij is de kans op bevruchting groter net na de eisprong. Hoe langer de eicel leeft zonder dat deze bevrucht wordt, hoe moeilijker het voor de zaadcel wordt om binnen te dringen. Het zaad blijft ongeveer 2 tot 4 dagen leven in afwachting van een rijpe eicel. Het loont dus om ook net voor je eisprong seks te hebben. Als je in de 3 dagen rondom je eisprong 2 keer seks hebt, heb je er alles aan gedaan om een eventuele bevruchting voor elkaar te krijgen.

Maak van seks geen verplichting

Als je al een tijdje bezig bent om zwanger te worden, kan seks soms als een verplichting gaan voelen. Het is echter wel belangrijk dat jullie blijven genieten van seks. Dat is niet alleen belangrijk voor je relatie, maar ook voor de bevruchting. Als jullie opgewonden zijn is het zaad van betere kwaliteit en kan het beter voortbewegen. Probeer dus altijd het plezier dat je beleeft aan seks als belangrijkste factor te houden, ook al is je kinderwens nog zo groot.

Lees ook: Je kansen op een zwangerschap vergroten voor meer tips over seks, gezondheid en je cyclus.

Beeld: iStock.com