De kans op zwangerschap per leeftijd

De kans op zwangerschap per leeftijd

In Nederland zijn we gemiddeld 31,2 jaar als we voor het eerst moeder worden. Deze leeftijd stijgt al sinds de jaren ‘70 en heeft te maken met keuzevrijheid. Veel vrouwen willen graag eerst een opleiding volgen en carriĆØre maken voordat ze kinderen krijgen. Maar naarmate je ouder wordt, neemt de kans op een zwangerschap steeds meer af. Vanaf je 25ste word je al minder vruchtbaar en vanaf je 30ste gaat je vruchtbaarheid in hoog tempo achteruit.

De maandelijkse kans op een zwangerschap gemeten naar leeftijd

Kans op een zwangerschap in combinatie met leeftijd | WIJ

Risico op ongewild kinderloosheid?

Uit wereldwijd onderzoek onder ruim 10.000 vrouwen tussen de 20 en 45 jaar blijkt dat de komst van een kind vooral gelukkige, emotioneel stabiele en zelfbewuste hoogopgeleide vrouwen afschrikken. Deze vrouwen zijn volop bezig met hun studie, carriĆØre en hobbyā€™s. Ze denken zeeĆ«n van tijd te hebben. Maar hoe ouder ze worden, hoe groter de tijdsdruk en het risico op ongewilde kinderloosheid.

Ook angst voor de bevalling (38%), een minder spannend seksleven (28%), twijfel aan eigen opvoedkwaliteiten (33%) en onverwerkte jeugdtraumaā€™s (33%) spelen een rol bij het uitstellen van kinderen.

Spontane zwangerschapskans

Met het ā€˜model van Hunaultā€™ op freya.nl kun je bepalen wat de kans is op een natuurlijke zwangerschap binnen een jaar. Dit model houdt rekening met verschillende factoren, zoals je leeftijd, de duur van je kinderwens, of je al eens eerder zwanger bent geweest en de beweeglijkheid van het zaad.