7 manieren om je vruchtbaarheid te vergroten

7 manieren om je vruchtbaarheid te vergroten

Zodra je besloten hebt dat je toe bent aan gezinsuitbreiding, wil je het liefst zo snel mogelijk zwanger worden. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat het lukt. Zijn jullie al een tijdje aan het proberen, maar tot nu toe zonder succes? Probeer je lichaam dan optimaal voor te bereiden op een zwangerschap en vergroot je vruchtbaarheid met deze tips.

1. Stop op tijd met anticonceptie

Het lijkt misschien een open deur, maar stoppen met anticonceptie vóórdat je je volledig richt op zwanger worden is een goed idee. Afhankelijk van het type anticonceptie dat je gebruikt, kan het een aantal weken of maanden duren voordat je natuurlijke cyclus weer op gang is gekomen. Het kan een teleurstelling zijn als je hier (lang) op moet wachten. Stop wel pas met anticonceptie als je besloten hebt er echt voor te gaan. Het kan namelijk ook onverwacht snel gaan.

2. Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl vergroot je vruchtbaarheid. Voldoende beweging, gezonde voeding en een gezond gewicht zorgen ervoor dat je lijf in optimale conditie is. Heb je overgewicht of ondergewicht? Probeer dan op een verantwoorde manier met behulp van een diëtist je dieet aan te passen. Kies er niet voor om jezelf uit te hongeren/te bunkeren. Ga voor een gezond en gevarieerd eetpatroon en blijf voldoende bewegen. Veel afvallen in korte tijd kan de kans op een eisprong namelijk verlagen. Ook te fanatiek sporten is geen goed idee, dat vermindert de kans op een zwangerschap.

3. Stop met roken en alcohol

Nog een paar laatste sigaretten totdat je een positieve zwangerschapstest in handen hebt? Doe maar niet. Roken verkleint de kans op een zwangerschap. Een rokende vrouw heeft elke cyclus 10 tot 40 % minder kans om zwanger te worden. Bijna 15% van de vruchtbaarheidsproblemen worden veroorzaakt door roken. Ook is het verstandig om alcohol te laten staan als je zwanger wil worden. Elk glas alcohol per dag vermindert je vruchtbaarheid met 2%. Vind je het lastig om van de sigaretten en/of alcohol af te blijven? Zoek dan hulp via je huisarts. Weet waar je het voor doet!

4. Vermijd stress

Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden als je zwanger wilt worden. Stress zorgt ervoor dat je lichaam in een bepaalde staat van paraatheid terecht komt, waardoor het andere processen pauzeert of helemaal stillegt. Dit geldt dus ook voor je menstruatiecyclus. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt een drukke baan, familieomstandigheden of al oudere kinderen die drukte en stress veroorzaken. Ook spanningen om het feit dat je (nog) niet in verwachting bent kunnen voor stressklachten zorgen. Probeer toch zoveel mogelijk ontspanning te zoeken. Zorg ervoor dat je in ieder geval tegen elke stressvolle gebeurtenis iets van ontspanning zet.

5. Breng je menstruatiecyclus in beeld

Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om je cyclus in kaart te brengen. Wanneer ben je eigenlijk op je meest vruchtbaar? Het uitrekenen van je exacte eisprong kan lastiger zijn dan je denkt, vooral als je een onregelmatige cyclus hebt. Gelukkig zijn er meerdere methodes om dit uit te vogelen. Zo kun je je eisprong opsporen met bijvoorbeeld een ovulatietest, ovulatiecalculator of de temperatuurmethode. Je bent het meest vruchtbaar vlak voor je eisprong.

6. Maak van seks geen verplichting

Je hebt de grootste kans op een zwangerschap als je rondom je ovulatie elke 2 à 3 dagen seks hebt. Vanaf het moment dat er een eisprong plaatsvindt heb je ongeveer 24 uur de tijd om de eicel te laten bevruchten. Zaad blijft ongeveer 2 tot 4 dagen leven in afwachting van een rijpe eicel, daarom heb je het meeste kans op een zwangerschap net voor de eisprong. Als je al een tijdje bezig bent om zwanger te worden, kan seks soms als een verplichting gaan voelen. Laat het plezier altijd voorop staan, als je geen zin hebt sla dan gewoon een keer over. Houd het leuk en fijn!

TIP Om de kans om natuurlijk zwanger worden te vergroten probeer dan eens de Conceptie Cup van FERTI·LILY. De cup wordt na de zaadlozing in de vagina ingebracht, zodat de zaadcellen naar de baarmoedermond worden geduwd. Hoe meer zaadcellen de baarmoeder bereiken, hoe groter de kans dat één van de zaadcellen de eicel bereikt en binnendringt, en hoe groter de kans op bevruchting. Klinisch onderzoek wijst uit dat de kans op een zwangerschap met 48% wordt vergroot. Mocht je vaginale droogheid ervaren, gebruik dan een spermavriendelijk glijmiddel.

7. Zoek afleiding

Heb je soms het gevoel dat je aan niets anders meer kunt denken dan aan zwanger worden? Het kan lastig zijn om je hoofd bij de normale zaken te houden, vooral als je verlangen naar een kind groot is en het niet meteen lukt. Ga op zoek naar afleiding, doe leuke dingen met familie en vrienden en zoek iemand bij wie je je hart kunt luchten. Zo voorkom je dat zwanger worden een obsessie wordt.

Beeld: iStock.com