Zwanger worden zonder partner

Zwanger worden zonder partner

Je hebt een kinderwens, maar geen man. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zwanger wilt worden zonder partner. Misschien begint de biologische klok te tikken maar heb je nog geen geschikte partner gevonden, of heb je een langdurige relatie achter de rug zonder kinderen. Alleen voor je kinderwens gaan, betekent ook vaak dat je afscheid moet nemen van het ideaalplaatje dat je had van een gezin. Hoe kom je erachter hoe jij je kinderwens wilt invullen en welke mogelijkheden heb je als alleenstaande vrouw. Ook wel BAM - Bewust Alleenstaande Moeder.

Om zwanger te worden heb je een spermadonor nodig. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen, is hoe jij de rol van de potentiële vader voor je ziet. Wil je een bekende of een onbekende spermadonor? Zal hij betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van je kind of wil je het alleen gaan doen? De voor- en nadelen van een bekende en onbekende spermadonor op een rijtje.

Bekende spermadonor

Bij een bekende spermadonor is er iemand in je omgeving die jou wilt helpen bij je kinderwens. Je kunt een vriend of kennis vragen om sperma te doneren of rondvragen of iemand een geschikte spermadonor kent. Dit is een optie waarbij je jezelf kwetsbaar moet durven opstellen, want wat je vraagt is niet niks. Wees er van bewust dat je goede afspraken met elkaar moet maken om teleurstellingen te voorkomen. Denk vooraf goed na over de mate van betrokkenheid en juridische rechten en plichten. Jij en de spermadonor doen er verstandig aan om een donorcontract op te stellen, eventueel bij de notaris. Jullie zijn vrij in de wijze van insemineren en dit kan op verzoek in het ziekenhuis.

Onbekende spermadonor

Bij een onbekende spermadonor maak je gebruik van een spermabank. De meeste spermabanken selecteren aan de hand van jouw medische en fysieke kenmerken de meest geschikte donoren en zoeken vervolgens de beste match. Een enkele spermabank biedt de mogelijkheid om wensen op te geven. Sinds 2004 worden alle spermadonoren geregistreerd bij Stichting Donorgegevens. Op verzoek kunnen ouders, huisarts of het donorkind zelf deze gegevens opvragen. Vanaf de leeftijd van 16 jaar kunnen donorkinderen indien gewenst in contact komen met de spermadonor. De wijze van inseminatie is meestal IUI of KID. Houd wel rekening met wachtlijsten. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om zelf via internet op zoek te gaan naar een spermadonor. Ga in dit geval goed na of je spermadonor de nodige gezondheidschecks heeft gehad. Een andere optie waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt is de Deense spermabank.

Geef je gevoel en je verstand de gelegenheid om naar een weloverwogen keuze toe te groeien die bij je past. Denk ook verder dan een zwangerschap en besef dat je straks alleen voor je kind gaat zorgen. Hoe ga je reageren op vragen van je kind over bijvoorbeeld zijn afkomst? Voor dit soort kwesties kun je ook kijken op alleenmetkinderwens.nl.

Spermabanken in Nederland

Beeld: iStock.com/vgajic