Zwanger worden voor dummies

Zwanger worden voor dummies

Het is zover; je bent op het punt beland in je leven dat je zwanger wilt worden. Je bent er helemaal klaar voor, maar waar begin je? Dit artikel is speciaal bedoeld voor iedereen die nog geen idee heeft wat er komt kijken bij de meest levensbepalende verandering: een zwangerschap.

Ben je klaar voor kinderen?

Eerst even terug naar het begin. Veel vrouwen hebben een bepaald plaatje in hun hoofd wanneer ze helemaal klaar zijn voor gezinsuitbreiding. Een afgeronde opleiding, een leuke baan, een goede relatie en een mooi huis. Als al deze stappen doorlopen zijn ben je er klaar voor. Maar werkt dat echt zo? Vaak weet je nooit helemaal zeker of je klaar bent voor kinderen. Soms ontbreekt het mooie huis nog of heb je nog geen vaste baan. Het zit ‘m vaak niet in deze ‘randvoorwaarden’. Wachten op het ideale moment is lastig, want het ideale moment bestaat niet. Dit moet je diep vanbinnen voelen: ben je klaar voor kinderen?

Toch is het hebben van een stabiele leefomgeving wel een prettig uitgangspunt. Zo weet je zeker dat je je baby straks een fijn leven kunt geven zoals jij dat wilt. Financiële zekerheid en een goede relatie is een mooie basis. Een andere belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen; is mijn partner net zo klaar voor kinderen als ik? Praat er samen goed over, want als één van jullie er nog niet klaar voor is gaat het niet werken. Als je baby eenmaal geboren is dragen jullie samen de verantwoordelijkheid en zal je als team te werk moeten gaan.

Hoe zit het met vruchtbaarheid?

Als je eenmaal besloten hebt om zwanger te willen worden, wil je het liefst dat het zo snel mogelijk lukt. Hoe lang het duurt voordat je zwanger bent verschilt per vrouw. Dit is onder andere afhankelijk van je leeftijd, je gezondheid en de vruchtbaarheid van je partner. Gemiddeld gezien mag je er vanuit gaan dat je 90% kans hebt om binnen 2 jaar zwanger te worden. De eerste stap op weg naar een zwangerschap is stoppen met anticonceptie. Houdt er rekening mee dat het enkele weken of maanden kan duren voordat je vruchtbaar bent. Veel vrouwen wachten daarom hun eerste menstruatie af na het stoppen met anticonceptie.

Het is handig om je eigen menstruatiecyclus goed in beeld te hebben. Zo kun je bepalen wanneer je vruchtbare dagen zijn. Bij een gemiddelde menstruatiecyclus heb je ongeveer 14 dagen na de eerste dag van je menstruatie een eisprong. Vlak voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Er bestaan verschillende methoden om te bepalen wanneer je vruchtbaar bent. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een ovulatiecalculator, ovulatietesten of de temperatuurmethode. Daarnaast helpt het natuurlijk om een goede gezondheid te hebben waarbij je stress zoveel mogelijk vermijd.

De eerste stappen naar een zwangerschap

Er zijn behoorlijk wat dingen waar je rekening mee moet houden als je zwanger wilt worden. Ook tijdens je zwangerschap en als je baby geboren is gaan er een hoop dingen veranderen waardoor je veel moet regelen. Op WIJ.nl vind je alle informatie die je nodig hebt voor, tijdens en na je zwangerschap. We zetten hier alvast de eerste stappen naar een zwangerschap voor je op een rijtje:

1. Praat met je partner

Zijn jullie samen klaar voor een kind en bereid om de verantwoordelijkheden voor een nieuw mensje te dragen?

2. Werk aan een gezonde levensstijl

Zijn zowel jij als je partner in goede gezondheid? Zorg voor een gezond gewicht, vermijd stress en begin alvast met het slikken van foliumzuur. Bereid je lichaam voor op een zwangerschap!

3. Stop met anticonceptie

Je lichaam heeft tijd nodig om je natuurlijke cyclus weer op gang te krijgen.

4. Breng je menstruatiecyclus en vruchtbare dagen in kaart

Inzicht in je vruchtbaarheid helpt om sneller zwanger te worden. Hierdoor kun je wat gerichter seks hebben (maar houd het altijd leuk en maak er geen verplichting van).

5. Zorg voor voldoende afleiding

Als je probeert om zwanger te worden heb je kans dat je al snel aan niets anders meer kunt denken. Vooral als je verlangen naar een kind groot is en het niet meteen lukt kan het lastig zijn om je hoofd bij de normale zaken te houden. Ga op zoek naar afleiding, doe leuke dingen met familie en vrienden en zoek iemand bij wie je je hart kunt luchten.

Beeld: iStock.com