Zwanger worden als lesbisch stel

Zwanger worden als lesbisch stel

Je hebt een relatie met een vrouw en jullie hebben samen een kinderwens. Er zijn over het algemeen genoeg mogelijkheden om zwanger te worden. Overleg samen goed wie de biologische moeder gaat worden. Wat ook regelmatig voorkomt is dat beide moeders om de beurt een kind dragen.

Om zwanger te worden hebben jullie een spermadonor nodig. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is hoe jij de rol van de potentiële vader voor je ziet. Wil je een bekende of een onbekende spermadonor? Zal hij betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van jullie kind of willen jullie het samen gaan doen? De voor- en nadelen van een bekende en onbekende spermadonor op een rijtje.

Bekende spermadonor

Bij een bekende spermadonor is er iemand in jullie omgeving die je wilt helpen bij je kinderwens. Je kunt een vriend of kennis vragen om sperma te doneren of rondvragen of iemand een geschikte spermadonor kent. Dit is een optie waarbij je jezelf kwetsbaar moet durven opstellen, want wat je vraagt is niet niks. Wees er van bewust dat je goede afspraken met elkaar moet maken om teleurstellingen te voorkomen. Denk vooraf goed na over de mate van betrokkenheid en juridische rechten en plichten. Jullie en de spermadonor doen er verstandig aan om een donorcontract op te stellen, eventueel bij de notaris. Je bent vrij in de wijze van insemineren en dit kan op verzoek in het ziekenhuis.

Onbekende spermadonor

Bij een onbekende spermadonor maak je gebruik van een spermabank. De meeste spermabanken selecteren aan de hand van jullie medische en fysieke kenmerken de meest geschikte donoren en zoeken vervolgens de beste match. Een enkele spermabank biedt de mogelijkheid om wensen op te geven. Sinds 2004 worden alle spermadonoren geregistreerd bij Stichting Donorgegevens. Op verzoek kunnen ouders, huisarts of het donorkind zelf deze gegevens opvragen. Vanaf de leeftijd van 16 jaar kunnen donorkinderen indien gewenst in contact komen met de spermadonor. De wijze van inseminatie is meestal IUI of KID. Vaak maakt een psychologisch gesprek en een medische check onderdeel uit van de procedure. Houd wel rekening met wachtlijsten. Een andere optie waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt is de Deense spermabank.

Zelf op zoek naar een spermadonor

Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om zelf via internet op zoek te gaan naar een spermadonor. Ga in dit geval goed na of je spermadonor de nodige gezondheidschecks heeft gehad. Je kunt terecht bij Gaybyboom.nl, een matching site voor wensmoeders, wensvaders en zaaddonoren. Meer dan Gewenst organiseert speeddates voor wensouders en daar kun je ook zelf een oproep plaatsen.

Adoptie

Wil of kun je zelf geen kind dragen, dan is adoptie ook een mogelijkheid. Wees er wel van bewust dat dit een lastig traject kan zijn. Door wetgeving van verschillende landen is het aanbod beperkt voor lesbische stellen.

Sinds 2014 is in Nederland de Wet lesbisch ouderschap actief wat het juridisch ouderschap van twee vrouwen gelijk stelt aan dat van een hetero-stel. Dat betekent dat de duomoeder geen langdurige adoptieprocedure meer hoeft te starten maar direct juridisch ouder is (in geval van huwelijk/geregistreerd partnerschap en onbekende spermadonor), wat het een stuk eenvoudiger maakt om als lesbisch stel kinderen te krijgen.

Spermabanken in Nederland:
Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht
Academisch Ziekenhuis, Maastricht
Medisch Centrum Kinderwens, Leiden
Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem
St. Fertiliteitsbevordering Barrehŭs, Leeuwarden
Isala Klinieken, Zwolle
Stichting Geertgen, De Mortel (Gemert)

Beeld: iStock.com